...

E-Health Dementie

Mensen worden steeds ouder. En helaas horen bij ouder worden, ouderdomsziekten. Dementie is een ouderdomsziekten bij uitstek. Bij dementie gaan er zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms ook de verbindingen tussen de cellen in plaats van de zenuwcellen. Maar in sommige gevallen is het mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Hierdoor functioneren de hersenen steeds minder goed. Sommige mensen kunnen nog jarenlang redelijk goed functioneren terwijl andere heel snel achteruitgaan. Hierdoor verzwakt een persoon heel erg en kan sterven door een ziekte, een infectie of doordat hij gewoon niet meer kan slikken. 

Het leven voor mensen met dementie, en hun omgeving, kan aangenamer worden door zorgtechnologie en e-health. De afgelopen jaren zijn de technologische ontwikkelingen enorm toegenomen. Denk hierbij aan beeldbellen, alarmsystemen en apps. Er zijn meerdere fases in dementie waar de technologieën voor ingedeeld zijn. Zo heb je; licht geheugenverlies, milde dementie, midden stadium dementie en gevorderd stadium dementie. De technologieën bieden ondersteuning in elk een aparte fase.  

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Leefstijlmonitoring
Een voorbeeld is van een nieuwe technologische ontwikkeling voor mensen met dementie is leefstijlmonitoring. Hierdoor wordt het mogelijk om mensen met dementie langer thuis te laten wonen. In huis worden sensoren geplaatst waardoor de bewegingsactiviteiten worden gemeten. Er wordt dus een oogje in het zeil gehouden en vervolgens wordt de status doorgegeven aan de mantelzorgers. De sensoren houden 24 uur per dag en 7 dagen in de week alles bij. 

Lokalisatie systeem en valalarmering
Dankzij een GPS- of een lokalisatie-systeem wordt de vrijheid van dementerende mensen vergroot. Zo kan er altijd iemand zien waar de persoon met dementie is en mocht de persoon verdwaald zijn, kan degene die meekijkt hem of haar naar huis begeleiden. Daarnaast hebben tal van Ehealth innovaties die een zijn voorzien van valalarmering, zoals de heupairbag van Wolk. Wanneer de drager valt wordt er een alarm verstuurd, zodat naasten polshoogte kunnen nemen.

Een pillen dispenser zorgt ervoor medicijnen van de patiënt op tijd worden ingenomen. Het is ook mogelijk om een stem van iemand die dichtbij staat te programmeren, dit voelt vertrouwder.

Wondertelefoon
De ‘Wondertelefoon’ laat de telefoon van mensen met dementie aanpassen waardoor liedjes van vroeger worden afgespeeld. Herinneringen van lang geleden worden vaak wel onthouden door mensen met dementie maar niet van kortgeleden. Voor mensen met dementie is het heel makkelijk om uitgedroogd te raken. Of ze hebben geen dorst of ze vergeten gewoon om te drinken. Hierdoor kunnen ouderen in het ziekenhuis belanden en erger. Door de snoepjes van water wordt dit voorkomen. Het lijken net snoepjes waardoor dementerende eerder geneigd zijn er een te nemen, maar van binnen is het voor 90% water en de overige 10% bestaat uit elektrolyten en verstevigingsmiddelen. Ze zijn verpakt in een doos die erg lijkt op een doos vol met overheerlijke chocolaatjes. Een fantastische e-health oplossing voor uitdroging. 

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: