...

Een gebroken heup herkennen

Een heupbreuk komt bijna altijd door een ongeluk of door een val. 90% van de mensen die een heup breken zijn 60 jaar of ouder. Wanneer iemand een heup breekt binnen een zorgorganisatie en wanneer de cliënt 70 jaar of ouder is wordt er een geriater ingeschakeld tijdens de opname. Een geriater is een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen en ziekten die veel kunnen voorkomen bij senioren. Want alleen een behandeling om een breuk te verhelpen is niet voldoende bij senioren. Omdat senioren vaak meerdere medicijnen gebruiken kan de zorg na en tijdens een behandeling ingewikkelder worden. Daarnaast bestaat er het risico op verwardheid. Er is een plotselinge verandering van omgeving, er komt stress bij kijken waardoor verwarring ontstaan, dit heet ook wel delier. Mocht dit ontstaan dan kan een geriater dit verder behandelen. 

Dit zijn de 5 belangrijkste punten waar je een gebroken heup aan kan herkennen:

  • Er kan hevige pijn worden ervaren in de heup
  • Er kunnen zwellingen en bloeduitstortingen ontstaan op de heup
  • Er kan niet op het been worden gesteund
  • Er kan niet meer worden gelopen
  • Het been kan korter zijn en naar buiten gedraaid, dit kan komen omdat het femur naar boven is verschoven.

Bijzondere gevallen
In sommige gevallen kan het ook voorkomen dat er aan de buitenkant geen afwijkingen te zien zijn zoals een bloeduitstorting of een zwelling. Als het bot ernstig verzwakt is of aangetast is kan er ook sprake zijn van een dreigende heupbreuk. Als de bovenstaande punten symptomen herkend worden, is het belangrijk dat de persoon direct naar het ziekenhuis gaat voor onderzoek. Het is belangrijk dat een gebroken heup snel wordt behandeld omdat dan de beste kans op herstel is en de minste kans op complicaties. Na de operatie zal de patiënt ook zo snel mogelijk weer uit bed moeten om het revalidatietraject te starten. Een arts zal constateren of er echt sprake is van een gebroken heup. Dit kan hij beslissen doordat er röntgenfoto’s gemaakt worden. Wanneer het blijkt dat de heup daadwerkelijk gebroken is, moet er een besluit worden genomen over een eventuele operatie. Dit wordt in overleg met de patiënt en zijn of haar familie gedaan.

Meer weten over de inzet op valpreventie? DOWNLOAD HET WHITEPAPER.

Verschillende operaties
Er zijn meerdere breuken mogelijke bij een gebroken heup. Uiteraard is het afhankelijk van het soort breuk kan de operatie plaatsvinden op verschillende manieren: 

  • Een kophals prothese
  • Een Dynamische heup schroef (DHS) 
  • Gecannuleerde schroeven
  • Een intra medullaire heupschroef (IHMS)

Voorkomen is beter dan genezen
Wolk heupairbag voorkomt heupfracturen bij vallen. Tal van zorgorganisaties zetten de heupairbag in bij de meest valgevaarlijke cliënten. En met resultaat! Stichting tanteLouise drog het aantal heupfracturen terug met 46%. Maar ook particulieren dragen ondervinden de voordelen van de heupairbag van Wolk

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: