...

Gebroken heup dementie

Normaal gesproken is een operatie aan de heup relatief gemakkelijk en veilig uitvoerbaar. Echter kan het een aantal complicaties met zich mee brengen. Helemaal bij senioren met dementie. Het is daarom erg belangrijk dat er met de arts wordt besproken wat de vooruitzichten van de patiënt zijn. 

De kans op complicaties is maar liefst 92%. Je hebt natuurlijk verschillende gradaties van complicaties. Een kwart is ernstig. De meeste voorkomende complicaties zijn: 

  • Bloedarmoede (48%)
  • Bloeduitstortingen en prothese uit de kom (22%)
  • Doorligwonden
  • Hart- en vaatproblemen 
  • Blaasontstekingen

MEER WETEN OVER VALPREVENTIE? DOWNLOAD HET WHITEPAPER.

Gevolgen van complicaties gebroken heup
De gevolgen van de complicaties op de kwaliteit van leven zijn voor mensen met dementie vaak ernstiger. Specifieke complicaties zijn bijvoorbeeld: Parkinsonsymptomen, de afwezigheid van loopdrang, dwaalgedrag of evenwichtsstoornissen. 

Het stadium van dementie kan een hele grote rol spelen bij het inschatten van het effect van de behandeling. Zo neemt met het voortschrijden van de ziekte het besef van de aandoening af. Dit heeft als gevold dat de patiënt minder goed leert omgaan met nieuwe situaties tijdens operatie en herstel. 

Het risico op overlijden binnen 6 maanden na de heupoperatie loopt op tot 50% bij de mensen in een vergevorderd stadium van dementie. Er zijn meerdere factoren die de kans op overlijden een stuk groter kunnen maken: een slechte conditie, wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis, slecht lopen al voor de operatie. Of het verminderd vermogen om ‘gewone’ dagelijkse handelingen uit te voeren, een lage mentale activiteit en aanwezigheid van andere aandoeningen of ziektes. 

Keuze voor heupoperatie
De keuze van de patiënt is het belangrijkste voor de keuze van een operatie. Mensen die dementie hebben, hebben hun wensen vaak al vastgelegd in een medisch beleid. In dit medisch beleid staan de wensen van de patiënt over in hoeverre hij of zij behandelt wil worden. Sommige patiënten kiezen alleen voor pijnbestrijding terwijl andere kiezen voor maximale behandeling. In het eerste geval wordt er uiteraard afgezien van de heupoperatie. Bij sommige patiënten is het leven voor de operatie al zodanig verslechterd, dat een heupoperatie de situatie alleen maar slechter zal maken. In dit geval kan een heupoperatie en het revalideren gezien als onnodig lijden. De patiënt, of de wettelijke vertegenwoordiger, moet samen met de arts hierover beslissen.

Bij mensen met dementie is het dus belangrijk om goed na te denken over een heupoperatie. Het ligt er uiteraard aan in welk stadium ze zijn en goed ze dus in staat zijn om te revalideren na een operatie voor een gebroken heup. Het is dan ook zeer de moeite waard om in te zetten op de voorkoming van heupfracturen. Een uitstekende zorginnovatie die hiervoor in te zetten is, is Wolk heupairbag.

MEER WETEN OVER VALPREVENTIE? DOWNLOAD HET WHITEPAPER.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: