...

Gebroken heup hersteltijd

Patiënten die op latere leeftijd een heupoperatie moeten ondergaan, hebben een grotere kans om verward en gedesoriënteerd te raken. Dit kan weer afnemen wanneer de lichamelijke toestand verbetert. Het is daarom belangrijk dat een patiënt na een heupoperatie goed revalideert.

Een operatie aan een gebroken heup duurt ongeveer 30 minuten tot een uur. Vervolgens worden een aantal zaken gecontroleerd zoals; de ademhaling, de bloedruk en de pols. Als dit allemaal goed is wordt de patiënt naar de verpleegafdeling gebracht. Het is belangrijk om veel te bewegen na de operatie, niet direct maar 4 uur na de operatie mag de patiënt al het bed uit. Dit wordt uiteraard wel gedaan onder begeleiding van een fysiotherapeut of een verpleegster. Na de tweede dag worden bewegingsoefeningen samen met een fysiotherapeut, uitgebreider en vaker gedaan en moet de patiënt ook zelf meer gaan lopen. Het lopen wordt gedaan met behulp van een looprek om de kracht rustig op te bouwen. Zodra de patiënt zelfstandig kan lopen met het looprek, mag de patiënt thuis verder herstellen. 

In de weken dat de patiënt thuis is wordt er, dankzij de oefeningen en begeleiding, door de fysiotherapeut weer vertrouwen gegeven in het bewegen. In de eerste twee weken wordt er elke dag bijgehouden wat de patiënt zelfstandig kan. Het been van de patiënt kan na de operatie dikker zijn dan het andere been. Het kan enkele weken duren voordat dit vermindert, maar door beweging neemt de zwelling sneller af. Ook de pijn wordt na ongeveer 1 à 2 weken minder.

Ben jij benieuwd naar de inzet op valpreventie? Download het whitepaper.

Het herstel na een operatie aan een gebroken heup vraagt veel inspanning en inzet van de patiënt. Het is daarom ook moeilijk om in te schatten hoelang de totale hersteltijd precies zal zijn. De genezing duurt drie tot vier maanden. Het opbouwen van de conditie duurt langer, ongeveer een half jaar. Dit alles ligt natuurlijk ook aan de leeftijd en de conditie van de patiënt. De totale herstelperiode na een gebroken heup kan tot ruim een jaar duren. Het kan ook zijn dat de patiënt blijvende complicaties ervaart bijvoorbeeld dat het lopen minder goed gaan en de patiënt een met loopkruk moet blijven gebruiken. Vaak zijn er dan ook aanpassingen in huis nodig. 

Er komt een veel leed kijken bij een heupfractuur en voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen Lees hier meer over valpreventie.

Steeds meer senioren maken gebruik van Wolk heupairbag. Wolk heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val en op die manier een heupfractuur te voorkomen. Lees hier meer.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: