...

Gebroken heup hersteltijd

Patiënten die op latere leeftijd een heupoperatie moeten ondergaan, hebben een grotere kans om verward en gedesoriënteerd te raken. Dit kan weer afnemen wanneer de lichamelijke toestand verbetert. Het is daarom belangrijk dat een patiënt na een operatie aan de gebroken heup veel tijd neemt om goed te kunnen herstellen.

Hoe lang duurt een heupoperatie
Een operatie aan een gebroken heup duurt ongeveer 30 minuten tot een uur. Vervolgens wordt er door een verpleegester een aantal zaken gecontroleerd zoals; de ademhaling, de bloedruk en de pols. Als dit allemaal goed is wordt de patiënt naar de verpleegafdeling gebracht. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen na de operatie, niet direct, maar 4 uur na de operatie mag je al het bed uit. Dit wordt uiteraard wel gedaan onder begeleiding van een fysiotherapeut of een verpleegster. Na de tweede dag worden de oefeningen, samen met een fysiotherapeut, uitgebreider en vaker gedaan en moet de patiënt ook zelf meer gaan lopen. Het lopen wordt gedaan met behulp van een looprek om de kracht rustig op te bouwen. Zodra de patiënt zelfstandig kan lopen met het looprek, mag de patiënt thuis verder herstellen.

Weken thuis
In de weken dat de patiënt thuis is wordt er, dankzij de oefeningen en begeleiding, door de fysiotherapeut weer vertrouwen gegeven in het bewegen. In de eerste twee weken wordt er elke dag bijgehouden wat de patiënt al kan, dit verschilt altijd per patiënt. Het been van de patiënt kan na de operatie dikker zijn dan het andere been. Het kan enkele weken duren voordat dit vermindert, maar door veel te bewegen gaat het sneller. Ook de pijn wordt na ongeveer 1 a 2 weken minder.

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Het herstel na een operatie aan een gebroken heup vraagt dus veel inzet van de patiënt. Het is daarom ook moeilijk om in te schatten hoelang de totale hersteltijd precies zal zijn. De genezing duurt drie tot vier maanden. Het opbouwen van de conditie duurt langer, ongeveer een half jaar. Dit alles ligt natuurlijk ook aan de leeftijd en de conditie van de patiënt. De totale herstelperiode na een gebroken heup kan ruim een jaar duren. Het kan ook zijn dat de patiënt blijvende complicaties ervaart bijvoorbeeld dat het lopen minder goed gaan en de patiënt een loopkruk moet blijven gebruiken. Soms zijn er dan aanpassingen in huis nodig.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, daarom maken steeds meer senioren – met een verhoogde kans op vallen – gebruik van een heupairbag van Wolk.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: