...

Gebroken heup hoe lang in het ziekenhuis

Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven bij een heupoperatie? In dit artikel geven we antwoord op deze en andere vragen.

Spoedoperatie
Een operatie voor een gebroken heup wordt beschouwd als een spoedoperatie. Er is op het moment zelf geen sprake van een levensbedreigende situatie. Om te voorkomen dat het een levensbedreigende situatie wordt, moet de operatie zo snel mogelijk plaats vinden. Als eerst zorgen de artsen en verpleegkundige voor medicatie om de pijn te verlichten en vervolgens wordt de patiënt voorbereidt op de operatie. 

Wanneer iemand zijn heup breekt zal hij of zij veel pijn ervaren en direct naar de spoedeisende hulp moeten. Hier wordt eerst onderzoek gedaan om te checken wat voor breuk het precies is en hoe en of er behandelt kan worden. Er worden röntgenfoto’s gemaakt om meer inzicht te krijgen. De informatie is aanvullend op het gesprek dat plaats zal vinden met de arts en verpleegkundige. Er wordt geadviseerd om ook familie en/of naasten mee te nemen naar dit gesprek aangezien u waarschijnlijk niet in staat bent om alles direct op te nemen. Bijna altijd wordt de patiënt binnen 24 uur nog geopereerd. Een uitzondering hierop is wanneer de arts het nodig vindt om meer onderzoek te doen of de gezondheid van de patiënt zo slecht is dat er moet worden besproken of een operatie überhaupt wel de beste optie is. 

Duur heupoperatie
De heupoperatie zelf duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Na de operatie blijft de patiënt nog een aantal dagen in het ziekenhuis, ook dit hangt af van hoe snel de patiënt revalideert. Omdat er veel complicaties kunnen ontstaan als de patiënt te lang in bed blijft wordt er zo snel mogelijk bewogen. Samen met de fysiotherapeut en arts of verpleger wordt er een persoonlijk plan opgesteld. Meestal mag de patiënt 1 dag na de operatie al rustig uit bed komen om in een stoel ernaast te gaan zitten. Dag 2 mag er al een klein stukje gelopen worden, dit wordt gedaan met een loophulpmiddel en onder begeleiding van een specialist. Naar mate de dagen vorderen worden de oefeningen en wandelstukken steeds uitgebreider. Het is per persoon verschillend hoe snel en goed dit gaat.

Hoe lang in het ziekenhuis na heupoperatie
Gemiddeld zal een patiënt zo’n vjif dagen in het ziekenhuis verblijven wanneer alles goed gaat. Als er wordt gekozen om een gebroken heup niet te opereren omdat bijvoorbeeld de gezondheidstoestand al zodanig slecht is dat de leeftijdsverwachting matig is, krijgt de patiënt medicatie tegen de pijn. De patiënt mag dan naar huis waar de gezondheidstoestand langzamerhand zal verslechteren waardoor hij of zij komt te overlijden. 

Het belang van valpreventie 
Om al dit leed te voorkomen is het belangrijk om in te zetten op valpreventie. Wolk heupairbag heeft een whitepaper Valpreventie geschreven dit kun je hier kunt downloaden.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: