...

Gebroken heup operatieduur

Een heup kan op verschillende manieren gebroken zijn. Afhankelijk van de soort breuk kiest de orthopeed of chirurg voor een bepaalde operatietechniek. Hierbij houdt hij/zij onder andere rekening met de botkwaliteit, de mogelijkheden voor een goede revalidatie, de plaats van de breuk en de complexiteit van de breuk. Gemiddeld duurt een heupoperatie tussen een half uur en een uur. 

Welke operatie is er nodig
Om te bepalen welke operatie nodig is, dus ook hoelang een operatie duurt, moet er eerst worden onderzocht wat voor soort breuk het is. Door middel van röntgenfoto’s is er goed te zien welk deel van de heup gebroken is. In de meeste gevallen wordt een operatie voorgeteld om de patiënt zo snel mogelijk op de been te krijgen. Als de arts verwacht dat de breuk ook kan genezen zonder operatie (wat zelden voorkomt) zal dit de optie zijn. Soms kiezen kwetsbare ouderen er zelf voor om de gebroken heup niet te opereren. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de gezondheid van de patiënt al erg slecht was voor de gebroken heup. Een operatie kan grote gevolgen hebben en soms ook lijden tot de dood. Kwetsbare ouderen met een slechte gezondheidstoestand besparen zichzelf de pijn en het leed van een operatie. Dit wordt uiteraard eerst goed besproken met een arts en dierbare van de patiënt. 

Uitslag bekend
Zodra de uitslag bekend is kan de arts verschillende behandelingen voorstellen. Zo kunnen er schroeven en/of platen geplaatst worden om de breuk te stabiliseren. Er kan ook worden voor gesteld om een halve prothese te plaatsen. In sommige gevallen is de breuk zo erg dat de hele heup vervangen moet worden voor een prothese. De arts zal van tevoren alle complicaties en mogelijke risico’s die deze operatie met zich mee kan brengen met de patiënt bespreken. Wanneer de keuze uitgaat naar een operatie, is het belangrijk dat de operatie zo snel mogelijk plaats vindt (bij voorkeur nog binnen 24 uur). Hoe sneller de operatie hoe minder complicaties er kunnen ontstaan. Ook na de operatie is het belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk gaat bewegen. Uiteraard zullen dit eerst kleine bewegingen zijn zoals van het bed op een stoel zitten. Maar dag 2 na de operatie mag er al rustig gelopen worden. Dit wordt allemaal gedaan onder begeleiding van een fysiotherapeut. De kans op complicaties is groter wanneer iemand lang in bed blijft liggen zonder beweging. Elke dag mogen de oefeningen wat worden uitgebreid en de wandelingen mogen worden verlengd.  

Tijdens of voorafgaand aan de revalidatie kan het zijn dat de patiënt zich angstig voelt om te gaan mobiliseren. Het blijkt dat veel mensen in deze periode een angst om te vallen ontwikkelen. Door de valangst gaat het revalideren vaak minder makkelijk. Dit kan het revalidatieproces vertragen of ervoor zorgen dat het revalidatieproces minder goed kan worden afgesloten. Om valangst te verminderen en heupfracturen te voorkomen heeft Wolk heupairbag als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld die heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.

Er komt een veel leed bij een heupfractuur kijken en voorkomen is daarom ook beter dan genezen. Lees hier meer over valpreventie.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: