...

Gebroken heup schroeven

Een gebroken heup is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Dit komt omdat met de jaren de kwaliteit van het kraakbeen verslechterd. De grootste oorzaak is in de meeste gevallen een val in of rondom het eigen huis. Dit kan gebeuren door een stoepje dat niet gezien wordt of duizeligheid. In 2018 is het aantal mensen dat overleed door een accidentele val (na vallen, struikelen of uitglijden) met 600 gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, zo publiceerde het CBS.

Een opvallend punt is dat het aantal personen dat door de gevolgen van een val na meer dan 30 dagen overleed, in tien jaar bijna is verdubbeld. De grootste oorzaak voor ‘laat’ overlijden na een val is het breken van de heup. Dit gold in 60% van de personen.

De symptomen van een gebroken heup zijn: een flinke pijn in de heup na een val en bijna geen mogelijkheid meer om op het betreffende been te steunen. Er wordt onderzoek gedaan naar de heup door middel van röntgenfoto’s. Soms kan ook een botscan of MRI-scan nodig zijn. De heup kan op verschillende manieren gebroken zijn en uiteraard verschillen de behandelingen dan ook van elkaar. Dit zijn de meest voorkomende behandelingen:  

Canulated screws (de schroeven) 
Als de heup kop bovenaan de dijbeenhals is gebroken, maar de bloedvaten zijn nog wel intact, dan kan de chirurg de heupkop terug op zijn plaats brengen. Dit wordt gedaan door lange schroeven vanuit het dijbeen door de hals in de heup kop te zetten. 

Meer weten over de inzet op valpreventie? Download het Whitepaper.

Gamma nagel
Bij deze ingreep is het bovenste deel van het dijbeen gebroken en de heupkop is in zijn geheel intact. De chirurg plaats dan een ronde schroef/pen (de gamma nagel) in het dijbeen. In deze schroef zit een kleine ronde opening waarin één of meerdere schroeven worden geschoven die in de heupkop worden bevestigd.

Dynamische heupschroef
Als de heupkop niet beschadigd is en dus niet verwijderd hoeft te worden is meestal alleen het onderste gedeelte van de dijbeenhals gebroken. Als dit het geval is plaatst de chirurg aan de zijkant van het dijbeen een metalen plaatje, deze wordt vastgezet met schroeven. Op dit metalen plaatje zit een gat, hier gaat een schroef van ongeveer 10 centimeter doorheen. Deze schroef wordt vastgemaakt in de heupkop en zorgt ervoor dat de gebroken botstukken op de juiste plaats blijven. 

Heupprothese
Bij deze ingreep worden er geen schroeven gebruikt maar wordt de heupkop verwijderd en vervangen door een prothese. Deze ingreep wordt alleen gedaan als de heupkop bovenaan de dijbeenhals is afgebroken en de bloedvaten zijn beschadigd. 

Herstellen is ontzettend belangrijk bij een gebroken heup. Na de operatie moet er zo snel mogelijk worden gerevalideerd. Dit traject wordt gedaan onder goede begeleiding van een fysiotherapeut en het ziekenhuis. Er wordt een persoonlijk plan opgesteld om ervoor te zorgen dat de revalidatie zo spoedig mogelijk verloopt. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen en daarom wordt er steeds meer aandacht besteed aan valpreventie. Lees hier meer over valpreventie.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: