Een gebroken heup komt zeer vaak voor en ontstaat meestal altijd na een val of ongeluk. In Nederland zijn er gemiddeld zo’n 25.000 heupfracturen per jaar (in de 65+ populatie) en dit neemt aantal neemt met de vergrijzing alleen maar toe. Maar liefst 90% van de mensen die een heup breken, is minimaal 60 jaar oud.
Een gebroken heup moet bijna altijd geopereerd worden. Uiteraard wordt er eerst overlegd met de patiënt en eventuele familieleden en er wordt gekeken naar de conditie van de patiënt. Een gebroken heup kan veel consequenties hebben en soms kan een operatie aan een gebroken heup bij iemand die al in slechte conditie is, niet de beste oplossing zijn. Een operatie aan een gebroken heup is een hevige ingreep.
Symptomen zijn kenmerken of klachten die bij een bepaalde ziekten horen. De symptomen van een gebroken heup zijn:
- De persoon kan niet meer op het been lopen of steunen.
- De persoon kan hevige pijn ervaren in de heup.
- Op de heup kunnen zwellingen en bloesuitstortingen ontstaan.
- Het gebroken been kan iets korter zijn dan het andere been, en het been kan naar buiten gedraaid. De reden hiervoor is omdat het kan gebeuren dat het femur omhoog verschoven is.
De symptomen zijn erg duidelijk. Als deze symptomen herkend worden is het belangrijk dat de persoon direct naar de spoedeisende hulp gaat. Hier worden uitgebreide onderzoeken gedaan. De arts zal naar het verhaal luisteren en daardoor de symptomen proberen te achterhalen, lichamelijk onderzoek doen en er worden röntgenfoto’s gemaakt. Een heup kan op meerdere manieren gebroken zijn en daardoor zijn de behandelingen uiteraard ook anders. Zo kunnen er schroeven en platen in de heup worden geplaatst maar er kan ook een prothese geplaatst worden. Het ligt allemaal aan de ernst en manier van de breuk.
Omdat er na een operatie aan een gebroken heup veel complicaties kunnen ontstaan als de patiënt lang op bed blijft liggen, is het belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk gaat bewegen. 4 uur na de operatie kan al geadviseerd worden om te bewegen. Bewegingen bestaan de eerste dagen alleen uit kleine dingen zoals vanuit bed op een stoel ernaast zitten. Elke dag worden er dingen toegevoegd en mogen er stukjes gelopen worden, dit gebeurt wel met een loophulpmiddel.
Een operatie moet dus zo snel mogelijk gedaan worden om complicaties te voorkomen, net zoals er zo snel mogelijk bewogen moet worden na een operatie. Het is erg belangrijk dat bij een persoon de bovenstaande symptomen herkend worden, hij of zij direct naar de spoedeisende hulp gaat.
Er zijn verschillende hulpmiddelen op de markt die heupfracturen kunnen voorkomen. Wolk heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.
Zoals gezegd komt een veel leed bij een heupfractuur kijken en voorkomen is daarom ook beter dan genezen. Lees hier meer over valpreventie.