...

Gebroken heup: welk bot

Het bekken is het deel van het lichaam dat zit tussen de benen en de buik. De bekken heeft een belangrijke rol bij de beweging en de houding van de mens. Dit geldt voor ieder mens. Er is wel onderscheid te maken tussen bekken van de man en vrouw. De vrouw heeft bredere bekken dan een man, dit is om de geboorte van een kind mogelijk te maken. Het gevolg hiervan is dat de hals van het dijbeen bij vrouwen een scherpere hoek maakt ten opzichte van de knie. Het bekken is belangrijk voor de rompbewegingen en de bewegingen met de benen.

Er zitten 4 botten in het bekken:

  • Het heiligbeen
  • Het staartbeen 
  • Het linker heupbeen 
  • Het rechter heupbeen

Het linker en rechter heupbeen bestaan beide uit drie tot één botstuk samengegroeide beenderen:

  • Het zit been (ook wel os ischii genoemd), 
  • Het darmbeen (ook wel os ilium genoemd) 
  • Het schaambeen (ook wel os pubis genoemd)

Deze drie bovengenoemde botstukken vormen op de plaats waar ze aan elkaar grenzen, de kom van het heupgewricht. De kop van het dijbeen vormt samen met de gewrichtskom het heupgewricht. 

Gebroken heup
Bij een gebroken heup vindt de breuk meestal plaats in het bovenste deel van het bovenbeen. De breuk zit dan net onder de heupkop of een klein stukje lager waar het bovenbeenbot wat dikker is. De breuk kan dan onder de verdikking van het bot zitten. Meestal ontstaat een gebroken heup door een ongeluk of een val maar als er zwakke plekken in het bot zitten kan er een breuk ontstaan zonder dat er een val of ongeluk heeft plaats gevonden. Zwakke plekken in het bot kunnen ontstaan door botontkalking ook wel osteoporose genoemd. Maar er zijn meerdere risicofactoren waardoor er zwakke plekken in het bot kunnen ontstaan zoals: botkanker, botziekten of uitzaaiingen van andere kankersoorten naar het bot.

Bij een gebroken heup voel je; veel pijn aan de heup en/of de lies, er kan niet mee gelopen en geleund worden op het been, er kan een zwelling en/of bloeduitstorting rond de heup ontstaan, het gewricht kan heel makkelijk buigen of juist totaal niet, het been is naar binnen of naar buiten gedraaid en het been met de gebroken heup kan iets korter lijken. In het ziekenhuis zal de arts door middel van een onderzoek, röntgenfoto’s en een gesprek controleren of de heup gebroken is. 

Gebroken heup voorkomen
Veel heupbreuken kunnen voorkomen worden door Wolk heupairbag te dragen. Zo wist zorgorganisatie tanteLouise het aantal heupfracturen bij hun cliënten met 46% terug te dringen. Meer weten over de preventie van heupfracturen? Meer weten over de inzet op valpreventie? DOWNLOAD HET WHITEPAPER.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: