Een gebroken heupkom is niet hetzelfde als een gebroken heup en is relatief zeldzaam. Een gebroken heupkom kan ontstaan door een ongeval waarmee veel kracht gepaard gaat. Een gebroken heup komt veel vaker voor en kan in alle ziekenhuizen in Nederland behandeld worden. Maar een gebroken heupkom vergt zoveel expertise dat het maar in een aantal ziekenhuizen in Nederland behandeld wordt. Per jaar zijn er ongeveer 70 operaties aan een breuk in de heupkom terwijl er duizenden operaties aan een gebroken heup zijn per jaar in Nederland.
Heupgewricht
De heupkom is een onderdeel van het heupgewricht en zit vast aan het bekken. Het heupgewricht bestaat uit de kom en de kop van het dijbeen en zijn beide bekleed met kraakbaan. De botten glijden over elkaar heen, dit is dankzij het kraakbeen. Kraakbeen verslijt naar mate je ouder wordt en kan zorgen voor een versleten heup of artrose. Bij een gebroken heupkom, raakt het kraakbeen ook beschadigd. Daarnaast vindt er ook verandering plaats in de vorm van de kom waardoor de kop niet meer zo gemakkelijk door de kom glijdt. Dit heeft als gevolg dat er nog meer kraakbeenschade ontstaat.
Om inzicht te krijgen in wat voor breuk er precies is ontstaan, worden er röntgenfoto’s gemaakt op de Spoedeisende Hulp. Naast de röntgenfoto’s wordt er een CT-scan gemaakt. Hier wordt het gehele gewricht goed bekeken. Tijdens het onderzoek wordt er een 3D-printer gebruikt die precies een model kan maken van de breuk. Dit zorgt ervoor dat de chirurg veel meer inzicht heeft in de breuk en ook de patiënt kan duidelijk zien wat er aan de hand is.
Een gebroken heupkom kan worden herkend als er pijn wordt ervaren en het been niet meer belast kan worden. Het kan zelfs zijn dat de pijn zo hevig is dat de persoon ook niet meer kan zitten. Het been kan wat korter lijken in vergelijking met het andere been. Als er ook sprake is van een kneuzing in de zenuw die naar het been loopt, kan er minder gevoel zijn in het onderbeen en soms kan de voet niet meer opgetild worden.
Niet altijd een operatie bij gebroken heupkom
Niet in alle gevallen hoeft een gebroken heupkom geopereerd te worden. Het kan zijn dat de kom zijn normale vorm nog heeft en dan kan er worden behandeld met pijnstillers. De conditie van de patiënt speelt ook een belangrijke rol in de keuze voor een operatie of geen operatie. Mocht de conditie van de patiënt zo zwak zijn, dan kan de operatie ernstige consequenties hebben en er kan daarom gekozen worden om de gebroken heupkom niet te opereren.
Zowel een heupfractuur als een gebroken heupkom brengt veel leed met zich mee. Voorkomen is daarom ook beter dan genezen. Lees hier meer over valpreventie. Wolk heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.