...

Revalidatieproces na gebroken heup

Na een heupoperatieoperatie is het goed om zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Een dag na de operatie moet u eigenlijk al af en toe uit bed om even te gaan zitten. Uiteraard krijg je hier hulp bij door een verpleegkundige en een fysiotherapeut. Het revalidatieproces bij een gebroken heup gaat heel snel van start. Na 2 dagen mag je weer beginnen met lopen (tenzij je specialist anders adviseert). Je mag elke dag loopoefeningen doen met je fysiotherapeut. Zodra je eraan toe bent mag je weer zelfstandig gaan lopen. Niet direct hele stukken maar rustig aan mag je beginnen. Jouw fysiotherapeut, die heel het revalidatieproces begeleidt, laat je zien hoe je het looprekje en de krukken het beste kunt gebruiken. Naar onze verwachting heb je deze tot maximaal 3 maanden na de operatie nodig.

Zodra je geen medische behandelingen meer nodig hebt, kan je het ziekenhuis verlaten. Hoeveel dagen dit na de operatie is verschild uiteraard per patiënt, maar meestal is dit ongeveer 5 dagen na de operatie. Je kunt verder revalideren in een verzorgingstehuis of thuis.   

Thuis revalideren kan alleen als er 24 uur per dag iemand is die voor je kan zorgen. Zorg er wel voor dat je loop ondersteunende producten hebt zoals een looprekje of een krukje. Denk ook aan een toilet verhoger en klossen om je bed iets te verhogen. In de douche en in het toilet kun je handgrepen laten installeren. Zorg ook voor een stoel met leuningen in de douche en een stevige stoel in de woonkamer. Dit alles zorgt voor een beter revalidatieproces van een gebroken heup. 

Wil je meer weten over de inzet op valpreventie? Download kosteloos het Whitepater.

Adviezen traplopen en autorijden
Adviezen tijdens het revalidatieproces van een gebroken heup met autorijden en het traplopen: 

Traplopen

Als je de trap opgaat: 

  • Zet eerst je niet-geopereerde been op de traptrede
  • Zet vervolgens jouw geopereerde been en de kruk op dezelfde trede
  • Zet daarna je niet-geopereerde been weer op de volgende traptrede, enzovoorts. 

Als je de trap afgaat: 

  • Zet als eerst de kruk op de trede
  • Zet dan het geopereerde been op die trede
  • Zet vervolgens het andere been op de trede

Autorijden

  • De eerste 6 weken mag je zelf niet autorijden. Daarna is het per patiënt anders. Mocht je na deze 6 weken weer genoeg beheersing hebben over jouw geopereerde been, dan kun je weer autorijden. Overleg wel eerst altijd even met jouw fysiotherapeut en controleer de voorwaarden van jouw autoverzekering.
  • Bij het instappen in je auto is het verstandig om eerst te gaan zitten op de autostoel en vervolgens je benen naar binnen te draaien. 

In dit artikel las je adviezen die je helpen tijdens het revalidatieproces na een heupoperatie. Wil je meer weten over de inzet op valpreventie? Download kosteloos het Whitepater.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: