...

Extracapsulaire fractuur

Met de extracapsulaire fractuur wordt een fractuur ter hoogte van het dijbeen bedoeld. Er zijn hierin nog een aantal verschillende fracturen te onderscheiden. 

De afbeeldingen laten zien waar de breuk kan plaatsvinden en de bijbehorende wetenschappelijke benaming. 

Mediale collumfractuur

Dit wordt ook wel een een dijbeenhalsbreuk genoemd. Zoals u kunt zien op de foto zit de breuk dichtbij de plek waar de femurkop (kogel) en de heupkom samenkomen, oftewel de locatie van het heupgewricht. De heupkop is verplaatst ten opzichte van de dijbeenhals en de vitale bloedvaten die hier doorheen lopen functioneren niet meer zoals eerst.

Wanneer een breuk zich voordoet op deze locatie wordt er vaak overgegaan op een kophalsprothese. Deze prothese bestaat uit een kop en steel van staal die worden aangebracht in de schacht van het dijbeen. Vervolgens wordt deze kop waar aangebracht in de heupkom zoals een oorspronkelijk heupgewricht. Bij een kophalsprothese wordt de originele heupkom behouden in tegenstelling tot een totale heupprothese. 

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Wanneer de breuk redelijk stabiel is, kan er ook gekozen voor drie gecannuleerde schroeven die in de heup worden geplaatst. Vanuit de dijbeen worden er 3 lange schroeven door de hals in de heupkop geschroefd. 

Petrochantaire fractuur

Deze breuk bevindt zich in de verdikking van het dijbeen en naast de hals. De breuk ligt ongeveer 5 cm van het heupgewricht af. Dit is een erg instabiele breuk die voor veel complicaties zorgt. Bij dit soort heupfracturen kan ervoor worden gekozen om een Dynamic Hip Screw (DHS) te plaatsen. 

Subtrochantaire fractuur

Een breuk onder de verdikking van het dijbeen wordt een subtrochantaire fractuur genoemd. Tijdens een operatieve behandeling wordt er een pin geplaatst in het bovenbeen die eindigt net boven de knie. 

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Bron afbeeldingen: Zorgzaam

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: