...

Heupbreuk uitleg

De heup verbindt het bekken en het bovenbeen. Het heupgewricht bestaat uit een heupkom en een heupkop, Aan het bovenbeen zit de heupkop deze valt in de heupkom van het bekken. De heupkom draait soepel rond in de kom, hierdoor kan er makkelijk bewogen worden. Als de heup gebroken is, zit de breuk meestal net onder de heupkop.

Een gebroken heup ontstaat meestal door een ongeluk of een val. Bij een breuk is er veel pijn te voelen in het been, de heup of de lies. Door de pijn kan er niet meer op het been gelopen worden. De heup moet zo snel mogelijk geopereerd worden. Tegen de hevig pijn krijgt de patiënt pijnstillers. Tijdens de operatie wordt de patiënt onder gehele narcose gebracht of krijgt de patiënt een ruggenprik. Een ruggenprik is een prik om pijn te verdoven en wordt gezet dichtbij de wervelkolom. Er zijn twee verschillende soorten ruggenprikken:

Spinale ruggenprik: bij deze prik worden de benen en het onderlichaam verdoofd. De prik kan worden gezet als de patiënt rechtop zit en de rug bolt. De prik wordt voorzichtig ingespoten tussen twee verschillende werveluitsteeksels. De patiënt kan zijn of haar benen tijdelijk niet meer bewegen. De prik werkt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Epidurale ruggenprik: deze prik is bedoeld als pijnbestrijding na de operatie. In de uitvoering lijkt deze prik veel op de prik hierboven maar bij een epidurale prik blijft het er een slangetje achter in de rug. Door dit slangetje kan pijnstilling worden gegeven, zelfs dagen na de operatie. Uiteraard wordt dit slangetje dagelijks gecontroleerd. Dit wordt gebruikt voor operaties vanaf de borst tot de benen. Hier kan de patiënt zijn benen nog wel bewegen.

Een narcose wordt meestal toegepast bij operaties die lang duren. Een narcose zorgt ervoor dat de patiënt tijdelijk in een diepe slaap terechtkomt waardoor hij of zij niks van de operatie meekrijgt. Helaas zal de patiënt na de operatie ook nog veel pijn gaan voelen. De pijn zal ongeveer 1 a 2 weken na de operatie verminderen. Het is aan te raden om pijnstillers te gebruiken gedurende die tijd. Het kan ook zo zijn dat de huid juist gevoelloos is na de operatie. Dit gebeurt vaker en komt omdat de oppervlakkige huidzenuwen zijn doorgesneden. Het kan enkele maanden duren voordat dit weer is hersteld.

Meer weten over valpreventie? Download hier het Whitepaper.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: