...

Heupfractuur operatie

De operatie van een heupfractuur is enorm ingrijpend proces voor de gesteldheid van de cliënt. Een operatie bevat naast fysieke en mentale schade ook een grote financiële impact. Dit artikel geeft u meer inzicht in de methode van behandeling, het revalidatieproces ofwel herstel en overige complicaties. Voor meer informatie over de kosten van een heupoperatie klikt u op deze link. 

Er is een onderscheid tussen een intracapsulaire fractuur en een extracapsulaire fractuur. De intracapsulaire fracturen brengen in het algemeen meer complicaties met zich mee. Door factoren zoals een verstoorde circulatie, geringe intrinsieke stabiliteit en osteoporose is een repositie vaak moeizaam of onmogelijk. 

Een extracapsulaire fractuur heeft een groter fractuur oppervlak en een grotere intrinsieke stabiliteit wat het risico op avasculaire necrose vermindert. 

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Bij jonge patienten wordt vaak gekozen voor een ‘kopsparende’ behandeling, waarbij een plaat-schroefcombinatiewordt geplaatst. Bij oudere, minder vitale patientien, gaat de voorkeur uit naar primaire gewrichtsverandering. 

In het geval van een ‘kopsparende’ behandeling blijven de risico’s op complicaties wel hoog. Bij 10-60% van dit soort behandelingen is het zo dat uiteindelijk er toch wordt gekozen voor een primaire gewrichtsverandering. Andere complicaties die komen kijken bij een operatie zijn infecties (1-4%) en trombose (4%). De mortaliteit in het eerste jaar na een operatie bedraagt 15-50%. Een primaire gewrichtsvervanging zorgt er wel voor dat een patiënt snel weer kan lopen en bewegen. Bij patienten die al reeds te maken hebben met artrose wordt er doorgaans gekozen voor een volledige gewrichtsverandering. 

Belangrijke factoren voor het bepalen welke operatie aan de orde is zijn:

  • de leeftijd van de patiënt
  • het type fractuur
  • mate van dislocatie 

Preventie
Er komt een veel leed kijken bij een heupfractuur en valpreventie staat daarom ook bij veel ouderenzorgorganisaties hoog op de agenda. Lees hier meer over valpreventie.Wolk heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: