...

Risicofactoren heupfractuur

Een ongeluk zit in een klein hoekje is een bekende uitspraak en dit is ook zeker waar. Heupfractuur oorzaken geeft een overzicht van factoren die de kans op een val laten toenemen. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren indirecte factoren die de kans op een heupfractuur laten toenemen. Deze risico’s spelen een belangrijke rol in preventieve maatregelen tegen heupfracturen. De risico’s zijn zelfs zo ernstig dat een breuk zich voordoet zonder dat de patiënt ten val is gekomen, maar puur door de belasting op de heup. Dit artikel geeft een overzicht van welke verschijnselen en aandoeningen in het menselijk lichaam de kans op een fractuur laten toenemen. 

Botontkalking 
Deze aandoening, die vooral optreedt na het vijftigste levensjaar wordt ook wel Osteoporose genoemd in de medische wereld. Naar schatting hebben 800.000 mensen in Nederland last van botontkalking. In het skelet wordt ieder jaar botweefsel aangemaakt en een gedeelte afgebroken. Na uw 45ste levensjaar wordt het afbreken van het weefsel meer dan het opnieuw aanmaken. Het resultaat hiervan is dat meer wordt afgebroken en dat de botten daarmee ook brozer worden. Wanneer dit in grote mate gebeurt is er sprake van botontkalking (osteoporose). Derisicofactoren van osteoporose worden door het klikken op de blauwe tekst nader toegelicht.

Wanneer er sprake is van botontkalking zijn de botten minder sterk en wordt het moeilijker om de draaglast op de heupen op te vangen waardoor het risico op een breuk groter wordt. 

Botziekte van Pagnet 
Deze ziekte wordt het bot sneller afgebroken dan aangemaakt. Het is dus eigenlijk een ernstige vorm van Osteoporose en de aandoening kan zich al op jonge leeftijd voordoen. In Nederland komt de ziekte voor bij 3% van de mensen boven de 50 jaar en bij 10% van de mensen boven de 70 jaar. Ook hier geldt dat de draaglast op de botten minder goed kan worden opgevangen door de botten waardoor de kans op een fractuur toeneemt. 

Botkanker 
In de medische wereld wordt botkanker Osteosarcoom genoemd, waarbij een kwaadaardige bottumor in het bot wordt bedoeld. Het is een niet veel voorkomende vorm van kanker (35-45 gevallen per jaar), maar kan zich wel voordoen in de heup van een patiënt. Een van de gevolgen van botkanker is het brozer worden van de botten wat uiteindelijk kan leiden tot een fractuur. 

De Wolk heupairbag is een preventief beschermingsmiddel tegen heupfracturen. Ondanks de brosheid van de botten, kan een heupfractuur worden voorkomen met een Wolk Heupairbag. De impact van de val wordt dermate verminderd dat de kans op een breuk sterk afneemt.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: