...

80% minder heupfracturen bij WZU Veluwe door de Wolk heupairbag

Een sterke daling van het aantal heupfracturen. Met inzet van de Wolk heupairbag is zorginstelling WZU Veluwe op locatie Mariposa in ’t Harde erin geslaagd de gevolgen van valpartijen drastisch terug te dringen. Dat is goed nieuws voor cliënt en zorgverlener.

Vanaf maart 2020 zet WZU Veluwe de Wolk in bij de tien meest valgevaarlijke cliënten op de locatie Mariposa. In 2019 waren er nog 5 heupfracturen op ongeveer 80 valincidenten. Dat was precies de reden dat fysiotherapeute Talitha van der Ziel graag de heupairbag wilde uitproberen. Met succes, want sindsdien is het aantal heupfracturen met 80% afgenomen op ongeveer hetzelfde aantal valincidenten.

 

Meer tijd voor aandachtszorg

Een heupfractuur kost de zorg al snel zo’n 200 extra uren, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC. Naast het voorkomen van heupfracturen levert de inzet van de Wolk bij valgevaarlijke cliënten een tijdsbesparing van zo’n 30 minuten per cliënt per dag op, doordat de zorg minder tijd kwijt is aan supervisie. Maar liefst 2.250 uren heeft de inzet van de Wolk tot nu toe opgeleverd bij WZU Veluwe en daarmee is ook ruim € 50.000 aan kosten bespaard. Los van de lagere medische- en revalidatiekosten. WZU Veluwe zet deze uren nu in voor extra individuele aandachtzorg dat in deze tijd hard nodig is.

 

Verdere uitbreiding

In de loop van 2020 werd de heupairbag ook op kleine schaal al ingezet op de locaties De Bunterhoek, Rehoboth en Het Nieuwe Feitenhof. Op dit moment maken 20 cliënten dag en nacht gebruik van een Wolk. WZU Veluwe rolt de inzet van de Wolk dit jaar verder uit bij deze locaties. In overleg met de cliënt en de arts bepaalt de fysiotherapeut of de Wolk ingezet kan worden. Zo gaat WZU Veluwe voor een afname van heupfracturen en meer ervaren van kwaliteit van leven op al haar locaties!

Bekijk dit artikel op de website van WZU Veluwe.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: