...

In een jaar tijd 46% minder heup-, been- en bekkenfracturen

In een jaar tijd 46% minder heup-, been- en bekkenfracturen

dat bespaart geld en een hoop kopzorgen

Vijf uur. Zoveel extra tijd is het personeel in een verpleeghuis kwijt aan een val waarbij geen letsel is opgelopen. Vooral het laatste deel van deze zin is cruciaal: waarbij geen letsel is opgelopen. De kosten bij een val zonder letsel zijn gemiddeld €193. Als er wel letsel is opgelopen, lopen de personeelskosten in het eerste jaar alleen al op tot 10.000 euro per val. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam naar de hoeveelheid extra inzet van personeel na een val in het verpleeghuis.

“Valincidenten in het verpleeghuis hebben grote gevolgen voor de extra inzet van het personeel aan zorg en administratie. Dat geldt zelfs voor een val zonder letsel.” concludeert het onderzoek. Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en haar onderzoekers hopen met deze cijfers de urgentie aan zorgbestuurders te laten zien, dat het hoog tijd is om nu te investeren in valpreventiemaatregelen.

Euro’s in de zorg

TanteLouise investeert om kosten valpartij tegen te gaan

Voor tanteLouise was het eerder al duidelijk. Zij wisten al dat de groep ouderen die vallen zorgt voor een verhoging van de werkdruk en ook nog eens een enorme kostenpost is.

Daarom heeft tanteLouise de keuze gemaakt om te investeren in 50 Wolk Heupairbags. Deze heupairbags zijn ingezet bij ouderen om letsel door valincidenten tegen te gaan. Want met gemiddeld 200 valincidenten per maand, zagen zij de noodzaak van een aanpak tegen vallen en valletsel. En in hun cijfers is duidelijk terug te zien dat het gebruik van de heupairbag zijn vruchten afwerpt én dat deze investering zich inmiddels ruimschoots heeft terugverdiend:

– In de tweede helft van 2017 en de eerste helft van 2018 kende tanteLouise 54 heup-, bekken-, en beenfracturen.

– In de tweede helft van 2018 en de eerste helft van 2019 heeft tanteLouise de Wolk Heupairbag ingezet. 

– Het aantal heup-, bekken- en beenfracturen is verlaagd naar 29 op een vergelijkbaar aantal valincidenten en cliënten.

– Dit is een daling van 46% binnen een vergelijkbare periode en -omstandigheden. 46 Procent! 

TanteLouise heeft berekend dat er door deze daling van 46% ruim 950.000 euro is bespaard. 112.000 euro aan verpleeghuiszorg en 875.000 euro aan directe medische zorg, dus kosten van de zorgverzekeraar. En dat bij een investering van 30.000 euro.

“Wij zijn heel blij met het resultaat”

Jan Kees van Wijnen

Directeur zorg tanteLouise

De Wolk Heupairbag beschermt, werkt preventief én signalerend

Nu gaat bovenstaande vooral over de cijfers en het geld dat wordt bespaard, maar in eerste instantie is de Wolk Heupairbag ontwikkeld om ouderen te beschermen wanneer ze vallen. “Om”, zoals de bedenker van Wolk Hans Schröder zegt: “een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het leven van oudere mensen. We zijn enorm trots en blij met de uitkomsten van onze val-analyse, waaruit blijkt dat we deze bijdrage absoluut leveren. We hebben de data van circa 50 Wolk gebruikers geanalyseerd. Hieruit bleek dat er 75 vallen zijn geregistreerd, 52 hiervan waren vallen op de heup en er zijn 0 heupbreuken ontstaan. Daar doen we het voor.

“Volgens onze berekeningen loont de inzet van Wolk altijd”

Jan Kees van Wijnen

Directeur zorg tanteLouise

Verlaag de zorgkosten en verbeter het leven van oudere mensen

Uit het onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam wordt duidelijk dat een valincident in een verpleeghuis al enorme consequenties heeft voor de extra uren verpleging en de bijbehorende kosten. TanteLouise maakt de urgentie van valincidenten aanpakken nog duidelijker door de medische kosten voor heel Nederland inzichtelijk te maken. En tanteLouise laat zien hoe zij hier hun verantwoordelijkheid in nemen en er direct de baten van ervaren.

Wilt u binnen uw organisatie ook voor een enorme daling zorgen in het aantal heup,- bekken- en beenfracturen? En hiermee zorgkosten en de werkdruk verlagen en het leven van oudere mensen verbeteren? De Wolk Heupairbag is een lage investering, snel inzetbaar en toch een duurzame oplossing.

Met meer dan 10.000 draagdagen en 100% succesvol opgevangen vallen (geen letsel), weten we zeker dat onze heupairbag de kwaliteit van het leven van ouderen, familie en zorgmedewerkers vergroot. Benieuwd of deze heupairbag iets is voor uw organisatie? Benieuwd om Wolk tijdens een introductieperiode te testen? Neem contact met ons door te bellen naar 085-0605556 of hier je gegevens in te vullen.

“Een afname van 25 Aantal heup-, bekken-, en beenfracturen in het afgelopen jaar, oftewel 46% vanaf de start van de inzet van Wolk binnen tanteLouise. Dat is echt een opvallend verschil.” – Jan Kees van Wijnen, directeur zorg tanteLouise

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: