...

Mooie eerste resultaten binnen De Zorggroep met de Wolk heupairbag

Zorgorganisatie De Zorggroep zoekt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden en alternatieven om de zorg te verbeteren. Zo worden er verschillende zorgtechnologieën ingezet. In oktober jl. is er gestart met de Wolk heupairbag, met als doel om valgevaarlijke cliënten te beschermen tegen heupfracturen. Er is veel enthousiasme en de eerste positieve ervaringen zijn een feit.

Stukje technisch vernuft

“We hadden nog nooit van de Wolk gehoord” zegt Eef Berkers, geriatrie fysiotherapeut bij De Zorggroep. Anderhalf jaar geleden maakte hij op een innovatiemiddag kennis met de heupairbag. En hij was gelijk enthousiast: “Het zag er eenvoudig en makkelijk toepasbaar uit. Het leek geen enorme toestand die je aan moet doen om heupfracturen te voorkomen. En het is mooi om te zien wat een stukje technisch vernuft het is.” Ook zijn collega fysiotherapeuten waren onder de indruk. “Dat hij precies alles registreert, dat je hem in de wasmachine kunt doen zonder de batterij eruit te halen, noem maar op.”

Olievlekwerking

De organisatie startte met een experiment voor drie maanden. Hierbij werden in eerste instantie twee locaties geselecteerd: een geriatrische revalidatieafdeling en het Integraal Expertisecentrum Psychiatrie (IEP), waarbij ouderen in een crisissituatie worden opgenomen. “Eén van de kartrekkers van dit experiment bij de IEP werkte ook op een PG-afdeling op een andere locatie. Die was zo enthousiast dat zij het experiment ook graag op die afdeling wilde uitvoeren” zegt Inge den Hollander, innovatiebegeleider bij De Zorggroep. En deze olievlekwerking pakte positief uit: “Op de laatste dag voor de kick-off zijn ze nog met twee collega’s aangesloten en ze waren de eerste die een heupairbag inzette bij een cliënt.”

Eerste resultaten

“Binnen het experiment staan vooral de zachte baten voorop” benadrukt Inge. “Wat kan de heupairbag betekenen voor onze organisatie? Hoe wordt het ontvangen door de cliënten? En welke positieve effecten heeft het voor een zorgmedewerker?” En de eerste positieve geluiden zijn al gehoord. “Het personeel laat cliënten met een geruster hart lopen wanneer ze de Wolk om hebben. En dat geldt ook voor de familie” zegt Eef. “We hebben ook een cliënt met dementie die, vanwege het risico op vallen, rolstoel gebonden is. Door het dragen van de Wolk gaf haar omgeving haar meer vertrouwen en dat nodigde meteen uit tot meer beweging. En beweging heeft ook nog eens een positieve bijdrage op een dementiebeeld” vertelt Inge.

Vervolgstap

Het experiment is een begin. Eerst wordt gekeken naar wat de Wolk kan betekenen voor De Zorggroep en welke resultaten dit oplevert. “We zien dat de Wolk de kwaliteit van de zorg voor cliënten verbetert”, geeft Eef aan. “We hopen dat we de positieve ervaringen bij de cliënten en de medewerkers vasthouden” aldus Inge. De vervolgstap kan een doelgerichter experiment zijn om meetbare resultaten te krijgen. Om vervolgens te kijken hoe je de heupairbag zorgvuldig kunt implementeren en borgen in de organisatie. “We willen meer cliënten gaan voorzien van de Wolk” zegt Eef enthousiast. “Ik zou niet verbaasd zijn als wie die kant op gaan” vult Inge tot slot aan.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: