...

Slimme zorg in de praktijk: de Wolk heupairbag bij KwadrantGroep

De maand februari stond volledig in het teken van slimme zorg en innovatie. Tijdens de Slimme Zorg Estafette stond elke week innovatie in de zorg centraal in een andere regio van Nederland. De estafette heeft opnieuw laten zien dat er genoeg succesverhalen zijn. Zo ook het verhaal van KSW Camminghaburen over slimme zorg in de praktijk: de inzet van de Wolk heupairbag.

Afgelopen oktober is de eerste Wolk heupairbag bij een cliënt met een hoog valrisico met kans op letsel ingezet. Deze cliënt werd met een heupfractuur opgenomen bij KSW Camminghaburen, een locatie voor kleinschalig wonen voor ouderen met dementie. Vanwege de onrust en bewegingsdrang was de mobiliteit instabiel en deden zich meerdere valincidenten voor, met als gevolg een gebroken arm.

 

Grote vooruitgang in mobiliteit

Vanaf het moment dat de cliënt de Wolk is gaan dragen, is er een grote vooruitgang in mobiliteit te zien. Hoewel het valrisico nog steeds aanwezig is, kunnen dankzij de Wolk complicaties worden voorkomen. Zo loopt de cliënt nu geregeld stabiel zonder rollator en kan die cliënt passen maken in plaats van te schuifelen. Daardoor ligt de nadruk binnen het team niet meer voortdurend op het aanreiken van de rollator of het aantrekken van de schoenen.

 

Positieve bijdrage aan welzijn

Zowel voor de cliënt als het team is er veel veranderd. Niet alleen in verbetering van de mobiliteit van de cliënt, maar ook in de autonomie. Hoewel de Wolk bedoeld is om heupfracturen te voorkomen levert de airbag ook een bijdrage aan het welzijn van de cliënt. En dat heeft weer positieve invloed op het team.

 

Anders Werken in de Zorg Fryslân

KwadrantGroep heeft zich in de zomer van 2020 aangesloten bij de samenwerking van Anders Werken in de Zorg Fryslân. In dit initiatief werken meerdere zorgorganisaties samen om slimme zorgtechnologie toe te passen binnen de ouderenzorg. Hier maakte KwadrantGroep kennis met de Wolk heupairbag.

Inmiddels wordt de Wolk heupairbag op vier locaties van KwadrantGroep ingezet.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: