...

Arbeidsbesparende zorgtechnologie

Arbeidsbesparende zorgtechnologie

“We willen ons focussen op arbeidsbesparende zorgtechnologie i.v.m. het toenemende personeelstekort.” 

We begrijpen het echt. Echt waar. We begrijpen dat wanneer je aan een heupairbag denkt, je niet direct de link ziet met het verminderen van werkdruk. En dat je niet direct ziet dat Wolk ook nog eens zorgt voor het flink omlaag brengen van de zorgkosten. En voor het omlaag brengen van kopzorgen die medewerkers én familie hebben over de consequenties van vallen.

Om de wereld kennis te laten maken met de voordelen van de heupairbag laten we via verschillende kanalen de mogelijkheden zien. Op 5 november stonden we op het congres AgeTech Works. Deze dag stond in het teken van uitwisselen van ideeën en ervaringen, want om in de toekomst met minder mensen aan meer ouderen zorg te leveren moeten we nù slimme oplossingen bedenken. Anders kijken naar hetzelfde, anders werken. 

Wolk in de media

Wolk als arbeidsbesparende zorgtechnologie. Wolk verbetert de kwaliteit van leven, levert een forse besparing op aan zorguren en reduceert medische kosten. Daarnaast ontlast het zorgmedewerkers en familie. Dit zijn niet onze woorden, dit schreven de landelijke media over Wolk heupairbag:

  • De Volkskrant kopt op 26 september: Eerste hulp voor vallende ouderen: de ‘heupairbag’
  • RTLZ p 2 oktober: ‘Helft minder fracturen’: Heupairbag moet botbreuken bij ouderen voorkomen
  • Het AD op 25 september: Gebroken heup verleden tijd door heupairbag: ‘Je voelt ‘m niet zitten’
  • Margriet op 1 oktober: De nieuwe ontwikkelde heupairbag moet ouderen schermen bij valtechnologie.

Al deze artikelen verschenen omdat Stichting tanteLouise hun prachtige resultaten van de Wolk de wereld in stuurde: een daling van 46 % heupfracturen ten opzichte van een vergelijkbare periode en -omstandigheden in het jaar ervoor. tanteLouise heeft berekend dat er door deze daling van 46% bijna 1 miljoen is bespaard.

Jan-Kees van Wijnen, directeur Zorg bij tanteLouise, had niet verwacht dat een inzet van 50 airbags op een populatie van 1.150 bewoners het aantal heupfracturen met bijna de helft kon reduceren. Tegen de Volkskrant vertelt hij: “Afgelopen jaren waren er jaarlijks rond de 2.600 valincidenten en 55 heupfracturen. Ondanks valrisicoanalyse en andere preventie konden we niet onder dit getal komen. In de testperiode van een jaar waren er 29 heupfracturen, en niemand die een Wolk droeg en viel, heeft een heup gebroken. Dat zijn heel bemoedigende resultaten.”

Minder zorguren

Maar wat levert deze vermindering in heupfracturen nu werkelijk op voor zorgmedewerkers? Want hierboven lezen we dat het geld scheelt, wat natuurlijk fijn is. Maar voelen zorgmedewerkers dit ook? Gaat de werklast naar beneden hierdoor?

Ja, absoluut” geeft Jan-Kees aan. “Naast vermindering van het leed en van de hoge medische kosten, levert het ook een sterke vermindering van het aantal zorguren op. Per heupfractuur zijn er tussen de 132 en 284 extra zorguren nodig. Verlagen we het aantal heupfracturen, dan bespaart dit onze verpleegkundigen heel wat extra zorguren. We hebben 30.000 euro in de Wolk geïnvesteerd, maar de baten zijn een viervoud daarvan. Op een krappe arbeidsmarkt is dat heel interessant”.

Minder leed, minder werkdruk en een arbeidsbesparende zorgtechnologie

De Wolk heupairbag. Met 100% succesvol opgevangen vallen (geen letsel), weten we zeker dat Wolk de kwaliteit van het leven van ouderen, familie en zorgmedewerkers vergroot.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: