Enorme stijging aantal doden door val ten opzichte van 2018, hoe komt dit?
In 2018 is het aantal mensen dat overleed door een accidentele val met 600 gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Het CBS schreef hier een uitgebreid artikel over. Laten we eens kijken naar wat zij zeggen over deze cijfers, de oorzaken en waar deze ongelofelijke stijging vandaan komt. Want opvallend is het zeker, maar wat ons nog meer interesseert, is hoe we dit cijfer weer omlaag krijgen.
Een accidentele val is wanneer je valt, struikelt of uitglijdt. Het vallen met een vervoermiddel is niet bij deze cijfers inbegrepen, omdat dit vervoersongevallen zijn. Dit geldt ook wanneer je valt met of van een scootmobiel, dit is ook een vervoersongeval. Het gaat dus puur om vallen, struikelen of uitglijden zonder vervoermiddel.
Bron: CBS
Wat laten de cijfers zien
4.628 personen zijn er in 2018 in Nederland overleden door een accidentele val. In 2017 was dit aantal nog 600 minder. Gaan we rekenen naar het gemiddeld aantal accidentele vallen per dag in 2018, dan komen we uit op 13. Met andere woorden: gemiddeld vallen er 13 personen met een dodelijke afloop als gevolg. Dit is een ongelofelijk hoog aantal personen. Drie kwart van deze cijfers is 80 jaar of ouder, wat betekent dat bijna 10 personen ouder dan 80 jaar per dag overlijdt door een val.
Wat opvalt uit deze cijfers van het CBS is dat er veel meer vrouwen zijn die overlijden door een val. In 2018 overleden er 1.887 mannen en 2.741 vrouwen. Dat is ruim 850 vrouwen meer per jaar. Bij de leeftijdsgroep vanaf 90 jaar neemt het aantal dodelijke vallen het sterkst toe. Tussen 2014 en 2018 is de stijging van dit aantal namelijk 67 procent.
Een ander opvallend punt is dat het aantal personen dat door de gevolgen van een val na meer dan 30 dagen overleed, in tien jaar bijna is verdubbeld. De grootste oorzaak voor ‘laat’ overlijden na een val is het breken van de heup. Dit gold in 60 procent van de personen.
Vergrijzing
Nu is het eerste wat we gaan roepen natuurlijk vergrijzing! Deze cijfers en de stijging komt door de toegenomen vergrijzing. Maar hier wordt het interessant, want na correctie voor de veranderende leeftijdsopbouw is er nog steeds een flinke stijging te zien van 29 procent bij de mannen en 45 procent door de vrouwen. Met andere woorden: ja er is vergrijzing en er zijn meer ouderen, dus de kans dat een 80-plusser valt is groter. Maar nee, de correctie laat zien dat de vergrijzing niet de volledige oorzaak is van deze stijging.”
Oorzaken stijging overleden na val
Wat is dan wel de oorzaak van deze stijging in aantal vallen met dodelijke afloop? Het is heel spijtig, maar helaas kan niemand hier nog iets over zeggen. Het CBS geeft al aan dat hier uitgebreider onderzoek naar gedaan moet worden, om hier iets zinnigs over te zeggen. Het is makkelijk om nu te gaan speculeren:
- Minder mensen in verzorgingstehuizen
- Ouderen wonen langer zelfstandig
- Er zijn te weinig verzorgenden en verpleegkundigen
- Er zijn te weinig mantelzorgers
- Familie neemt minder tijd voor ouderen
- Oudere generatie is eigenwijzer dan voorheen en wil graag veel zelf doen
Maar zoals gezegd, dit zijn speculaties dus zeker weten doen we het niet.
Wolk heupairbag helpt bij het voorkomen van gevolgen van een val
Wat we wel kunnen zeggen, is dat Wolk heupairbag bewezen bijdraagt aan het terugdringen van deze stijgende cijfers. Bij een val op de heup zet Wolk uit als een airbag en vangt hierdoor de val op. Het risico op een breuk na een val wordt door Wolk flink kleiner. En niet alleen dit. Ouderen geven aan dat ze door Wolk meer zelfvertrouwen krijgen, waardoor ze stabieler lopen en minder snel vallen. Wolk werkt preventief op het vallen, maar vooral beschermend bij een val. Zo heeft Stichting tanteLouise in een jaar tijd 46 procent minder heupbreuken gehad dan het jaar ervoor door de inzet van Wolk.
Hans Schröder, de oprichter van Wolk, heeft deze heupairbag bedacht door zijn eigen ervaring met zijn moeder die regelmatig viel. Met 100% succesvol opgevangen vallen (geen letsel), weten we zeker dat Wolk de kwaliteit van het leven van ouderen, familie en zorgmedewerkers vergroot. Benieuwd naar de besparingen door de inzet van Wolk? Vul dan hier de rekentool in. Voor vragen kun je ons bellen op 085-0605556 of hier je gegevens in te vullen..