...

Pilot studie LUMC naar de effectiviteit van de Wolk heupairbag

Uit een pilot-studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en zorginstelling tanteLouise naar de efficiëntie van de Wolk heupairbag blijkt dat het dragen van een heupairbag het risico op heup- of bekkenfracturen aanzienlijk verkleint.

“Sinds de toepassing van het hulpmiddel daalde het aantal heup- en bekkenfracturen onder de onderzochte groep ouderen met 45 procent.”

Banne Nemeth, orthopedisch chirurg in opleiding en onderzoeker aan het LUMC

Banne Nemeth, orthopedisch chirurg in opleiding en onderzoeker aan het LUMC, heeft het effect onderzocht van de toepassing van 45 heupairbags bij ruim 900 ouderen die tussen 2017 en 2020 langdurige zorg ontvingen bij instelling tanteLouise. Wat blijkt: het aantal heup- en bekkenfracturen na een zijwaartse val is daar sinds de inzet van de heupairbags met bijna de helft afgenomen. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Geriatrics.

Ontvang een factsheet van het onderzoek in je mailbox!

In de factsheet lees je meer over de belangrijkste resultaten, de onderzoeksopzet en hoe de interventie heeft plaatsgevonden. Hierin vindt je ook een link naar de volledige publicatie.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: