...

Snel hulp voor vallende ouderen dankzij GPS in heupairbag van Wolk

Wolk+ beschermt ouderen bij val tegen gebroken heup en stuurt automatisch alarm en GPS-locatie door aan contactpersoon

Ouderen die gevallen zijn krijgen sneller hulp dankzij de nieuwe heupairbag van Wolk met automatische alarmeringsfunctie en GPS. Hierdoor ontvangt de contactpersoon die gekoppeld is aan de Wolk-app een alarm wanneer iemand valt en op welke locatie de gebruiker is gevallen. De nieuwe heupairbag van Wolk is ontwikkeld in samenwerking met de afdeling Robotica van de TU Delft en biedt een oplossing voor de jaarlijks meer dan 24.000 senioren in Nederland die hun heup breken en bij een val niet in staat zijn om snel hulp in te schakelen. De helft van hen kan na een breuk bovendien niet meer terug naar huis. Dankzij de vernieuwde technologie van Wolk zijn ouderen langer in de gelegenheid om veilig zelfstandig thuis te wonen. 

Mendes Hogestyn, medeoprichter Wolk: “We zijn in gesprek gegaan met ouderen en hun dierbaren om hun zorgen echt goed te begrijpen. Hieruit kwam naar voren dat, naast de angst voor een heupfractuur, de zorg ‘wat als mijn moeder valt, niet meer in staat is om op te staan en geen alarm kan slaan?’ erg groot is. Met dit inzicht zijn we aan de slag gegaan met een heupairbag met een automatische alarmeringsfunctie”.De nieuwe functie van de Wolk+ moet de omgeving van de senioren gemoedsrust en vertrouwen geven, wetende dat hun dierbaren goed beschermd zijn en zij bij een val direct worden gealarmeerd. 

Bewegingsvrijheid

Naast de behoefte aan een alarmeringsfunctie bleek ook de bewegingsvrijheid van ouderen een belangrijk punt van aandacht. Meer dan de helft van de zelfstandig wonende ouderen is wel eens onzeker ter been, wat hen beperkt in hun dagelijkse activiteiten en wat juist bijdraagt aan een groter valrisico. De heupbescherming van Wolk moet ouderen het vertrouwen geven zelfstandiger en vrijer te leven. Ingenieurs van de TU Delft hebben het valdetectiesysteem van de heupairbag ontwikkeld met een uniek valdetectiealgoritme waardoor de heupairbag feilloos een val kan onderscheiden van overige bewegingen. Hiermee kan de Wolk+ nu ook op de fiets en e-bike worden gebruikt. Klik hiervoor een demonstratie van de Wolk+

Resultaten Wolk heupairbag ouderenzorgorganisatie tanteLouise

Ouderenzorgorganisatie tanteLouise zet sinds april 2018 vijftig Wolk heupairbags in om hun kwetsbaarste cliënten met valrisico te beschermen.Geen van de cliënten die de heupairbag droeg heeft een fractuur opgelopen. Jan-Kees van Wijnen, directeur Zorg bij stichting tanteLouise: “Wij zijn heel blij met het resultaat. Het aantal heup-, bekken-, en beenfracturen is in een jaar tijd met 46% afgenomen ten opzichte van het jaar voordat Wolk werd ingezet. Dat is echt een opvallend verschil.”

Prof. dr. Gerard Jan Blauw, hoogleraar interne (ouderen)geneeskunde aan de Universiteit Leiden, volgt de ontwikkelingen al langer: “De resultaten van Wolk zijn veelbelovend. Van de eerste 100 ouderen die op hun heup zijn gevallen met deze airbag heeft niemand een heup gebroken. Bovendien dragen de gebruikers de Wolk trouw, wat een enorme verbetering is ten opzichte van traditionele heupbescherming.”

 

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: