...

Valpreventie, voorkom vallen en leef een fijn leven

Valpreventie, het is een onderwerp waar veel over wordt gesproken. Een belangrijk onderwerp ook, want uit meerdere onderzoeken blijkt dat valpreventie de leefbaarheid en zelfstandigheid van ouderen vergroot. Deze week is het de valpreventieweek 2019. In deze week wordt er op initiatief van VeiligheidNL extra aandacht besteed aan bewustwording en kennisverspreiding over het thema valpreventie.

Volgens VeiligheidNL belandt er elke vijf minuten een oudere boven de 65 jaar op de spoedeisende hulp door een val. De directe medische kosten na een val lopen in Nederland op tot 327 miljoen euro. Er zijn jaarlijks 25.000 heupfracturen die zijn veroorzaakt door een val. Een op de drie ouderen overlijdt binnen een jaar na een heupbreuk. Meer dan 50% wordt nooit meer zo mobiel als voorheen. 60 tot 70% van gevallen ouderen heeft last van valangst. Personeelskosten lopen op tot 10.000 euro per jaar per val. Deze cijfers liegen er niet om.

De waarom-theorie achter valpreventie.

Ken je de start-with-why-theorie van Simon Sinek? Hij geeft aan hoe belangrijk het is om ‘de waarom’ als eerste te formuleren in eigenlijk alles wat je doet. Dit helpt om anderen te overtuigen en om duidelijk te maken waarom dit zo belangrijk is. Hij laat zien hoe grote leiders die beginnen met het waarom, in plaats van met wat en hoe, inspireren en tot actie aanzetten. En inspireren en tot actie aanzetten, laat dit nou juist een van de grootste uitdagingen zijn binnen het thema valpreventie. Hoe zorgen we ervoor dat ouderen actie ondernemen, om de kans op vallen te verkleinen?

Valpreventie, waarom eigenlijk?

Om ouderen te inspireren en tot actie aan te zetten om de kans op vallen te verkleinen, moeten we volgens Simon Sinek beginnen met het waarom. Waarom is het belangrijk dat ouderen minder vallen? Voordat we dit doen, zetten we eerst een aantal ‘waaroms’ op een rij, die helemaal geen waarom zijn.

  • Minder heupfracturen, zorgt voor een verlaging in de medische kosten
  • Minder ouderen in het ziekenhuis of revalidatiecentrum, zorgt voor minder werkdruk
  • Ouderen kunnen langer op zichzelf blijven wonen
  • Door valpreventie verlagen we de personeelskosten
  • Minder vallen betekent minder ouderen met psychische klachten zoals valangst
  • Ouderen moeten meer bewegen om vallen te voorkomen

Al deze punten zijn belangrijk. Belangrijk voor ouderen, voor onze economie, voor de werkdruk in de zorg, om de medische kosten te drukken. Toch zijn al deze punten niet het waarom die ouderen inspireren, bewust maken en aanzetten tot actie. Deze punten zijn namelijk de wat en de hoe, maar niet het waarom.

Valpreventie, wij gaan voor minder vallen omdat…

Maar wat is dan wel de inspirerende en tot actie-aanzettende waarom achter valpreventie? Wat zet ouderen aan om actie te ondernemen tegen vallen? We gingen eerder al in gesprek met Hans Schröder, bedenker van onze Wolk heupairbag, over zijn waarom om de Wolk te ontwikkelen. Laten we nog eens naar kijken naar het waarom van Hans: “Ik wil graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van het leven van oudere mensen”. 

Wij denken dat we hier direct de waarom van valpreventie te pakken hebben: het verbeteren en vergroten van de leefkwaliteit van ouderen. Communiceren we dit naar ouderen, dan zou dit kunnen worden: Minder zorgen, minder ongemakken en meer vrijheid en blijheid.

De Simon Sinek theorie voor valpreventie

Zoals Simon Sinek aangeeft, veel organisaties praten over hun wat, hoe en ver daarna pas ergens over waarom. Als ze überhaupt al over het waarom praten. Organisaties die dit omdraaien, die eerst praten over hun waarom en daarna pas over het hoe en wat, die inspireren en hebben een enorme fanclub. Denk bijvoorbeeld aan Apple en Tony Chocolonely. Binnen valpreventie is deze theorie ook van groot belang om ouderen te inspireren en tot actie aan te zetten: begin met het waarom en vervolgens met het wat en hoe.

  • Waarom: Minder zorgen, minder ongemakken en meer vrijheid en blijheid
  • Hoe: Meer bewegen en in gesprek met elkaar over vallen en hoe dit tegengaan 
  • Wat: Bijvoorbeeld deze checklist valpreventie van VeiligheidNL

Valpreventie met onze Wolk Heupairbag

Wij van de Wolk Heupairbag zijn fan van initiatieven zoals de valpreventieweek, ondanks dat ze meer vanuit het waarom mogen inspireren. Deze week van valpreventie sluit mooi aan op onze eigen waarom: een bijdrage leveren aan het verbeteren van het leven van oudere mensen. Met onze Wolk Heupairbag leveren we deze bijdrage. Ook blijkt de Wolk een preventieve werking te hebben, zoals een van de dragers zelf aangeeft: “Ik kan geen dag meer zonder de Wolk en ik wil hem ook geen dag missen. Door het dragen van de Wolk voel ik me zekerder en ga ik weer meer op pad. Ik heb ook minder angst om te vallen en val hierdoor ook minder vaak”. 

Cijfers Wolk Heupairbag

Met meer dan 10.000 draagdagen en 100% succesvol opgevangen vallen (geen letsel), weten we zeker dat onze heupairbag de kwaliteit van het leven van ouderen, familie en zorgmedewerkers vergroot. 

Zorginstelling tanteLouise heeft door de inzet van de Wolk Heupairbag een daling van 46 procent (!) aan heup- been- en bekkenfracturen. Door deze daling is er 950.000 Euro bespaard! Met trots durven we te zeggen dat we absoluut een bijdrage leveren aan het verbeteren van het leven van ouderen. En dat deze gevolgen hierdoor ontstaan, dat is alleen maar mooi meegenomen natuurlijk.

Benieuwd of deze heupairbag iets is voor jouw organisatie? Of benieuwd hoe we dit middels een pilot kunnen testen? Neem contact met ons door te bellen naar 085-0605556 of te mailen.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: