...

“We zijn te druk voor zorginnovaties” 5 tips om deze vicieuze cirkel te doorbreken

“We zijn te druk voor zorginnovaties” 5 tips om deze vicieuze cirkel te doorbreken

We willen minder werkdruk in de zorg. We willen meer aandacht voor cliënten en patiënten. We willen meer tijd voor ontwikkeling en groei. We willen meer tijd voor collega’s en gewoon een leuk praatje. Maar om dit voor elkaar te krijgen, is het eerst nodig om tijd te investeren. Tijd die we dus eigenlijk helemaal niet hebben. Hoe zorg je ervoor dat je deze vicieuze cirkel doorbreekt en jezelf en je medewerkers ervan overtuigd dat tijd investeren, tijd gaat opleveren?

Er zijn inmiddels redelijk wat zorginnovaties op de markt die bijdragen aan het verlagen van de werkdruk. Innovaties zoals de Wolk heupairbag die volgens zorgmedewerkers absoluut bijdraagt aan het verlagen van de hoeveelheid zorg voor cliënten. Maar dit soort innovaties kosten tijd om te leren kennen, om te implementeren en om alle voordelen te ervaren. Onderstaande tips zorgen ervoor dat je de cirkel doorbreekt van geen tijd om meer tijd voor elkaar te krijgen.

1. Wees concreet over wat het gaat opleveren

Iedereen kent onderstaande strip inmiddels wel toch? Een prachtig voorbeeld van doorgaan zoals we gewend zijn en het altijd doen, omdat we te druk zijn om goed naar de alternatieven te kijken. Het stilzetten van de kar met vierkante wielen voelt op dat moment letterlijk als stilstaan. En stilstaan voelt zo slecht in drukke tijden. Maar gaat het je tijd opleveren wanneer je de kar stilzet, de vierkante wielen eraf haalt en de ronde wielen erop monteert? Een retorische vraag natuurlijk.

Dit werkt precies zo met het implementeren van zorginnovaties. Het kost waardevolle tijd om überhaupt te bekijken wat deze innovatie oplevert en het kost nog meer waardevolle tijd om deze innovatie te implementeren.

Betrek één of een aantal zorgmedewerkers bij de implementatie, zodat je niet te horen krijgt “jij weet hier niets van, want je werkt niet zelf met cliënten”. Door mede vanuit de betrokken zorgmedewerkers te spreken, ontneem je de zorgen bij de overige medewerkers of en wat een innovatie gaat opleveren voor hen en de cliënten.

In het geval van de Wolk heupairbag: de Wolk heupairbag zorgt dat ouderen zelfstandiger leven en minder bang zijn om te vallen. Zij hebben minder hulp en ondersteuning van jou nodig in hun dagelijkse leven. Voor cliënten op een PG afdeling levert de inzet van Wolk heupairbag meer bewegingsvrijheid op, omdat medewerkers geen vrijheidsbeperkende maatregelen (VBM) hoeven in te zetten. Ook zorgt de Wolk heupairbag voor een flinke afname van het aantal heupfracturen, wat weer minder werkdruk oplevert.

‘’Het kruipt onder de huid van een medewerker als iemand tijdens zijn of haar dienst een heup breekt. “Had ik het kunnen voorkomen?” denkt men dan. Iedereen is heel blij dat tanteLouise Wolk inzet.’’

– Jan-Kees van Wijnen, directeur Zorg tanteLouise

2. Wees concreet in hoeveel tijd het implementeren kost

“Allemaal leuk en aardig wat een zorginnovatie gaat opleveren, maar voordat we daar zijn, zijn we zo een jaar verder voordat we de voordelen echt gaan voelen”. Dit is een makkelijk excuus om innovaties van tafel te vegen of uit te stellen. Maar klopt deze bewering wel? Zorg dat je dit antwoord weet. Zorg dat je weet hoeveel tijd het implementeren kost en wanneer ze de voordelen mogen verwachten. Baseer dit het liefst op ervaringen van zorgmedewerkers die al met deze innovatie werken, door bijvoorbeeld bij collega-instellingen deze ervaringen op te halen.

3. Neem de tijd

Vraag het management of de medewerkers op de werkvloer een uur per week in mogen plannen om te besteden aan innovaties. Hierdoor is de tijd echt gereserveerd om hier mee aan de slag te gaan en worden innovaties beter geborgd.

4. Werk met ambassadeurs

Er zijn vast medewerkers binnen je organisatie die enorm bevlogen zijn op het gebied van innovaties en techniek. Spoor deze medewerkers op en betrek hen in het beoordelen en kiezen van zorginnovaties én bij het implementatieproces. Voor deze medewerkers levert dit energie op, ze voelen zich gewaardeerd omdat je hen betrekt en het voelt voor hen niet als verloren tijd. Maak van deze medewerkers ambassadeurs binnen het implementatieproces. Zij zijn directe collega’s en werken zelf met cliënten, waardoor hun ervaringen en verhalen een positieve invloed hebben op hun collega’s.

Stichting tanteLouise doet dit bijvoorbeeld door video’s op te nemen van medewerkers en andere betrokken die al met de Wolk heupairbag werken. Via deze ervaringen leren andere medewerkers wat het hen kan opleveren

5. Wees eerlijk over tijd en werkdruk

Bagatelliseer werkdruk niet. Ook niet wanneer je weet hoeveel tijd de ronde wielen gaan opleveren. Erken en herken de druk en stel jezelf niet tegenover de zorgmedewerkers op. Je doet dit om hen te helpen en te ondersteunen bij de werkdruk. Wees daarom eerlijk en oprecht. Toon interesse en laat zien dat je hen begrijpt. Op deze manier is het voor jou makkelijker om over zorginnovaties te praten en deze te implementeren.

De Wolk heupairbag ook implementeren bij jouw organisatie?

Met 100% succesvol opgevangen vallen (geen letsel), weten we zeker dat Wolk de kwaliteit van het leven van ouderen, familie en zorgmedewerkers vergroot. Bereken hier wat de inzet van Wolk heupairbags jouw organisatie oplevert.

Voor vragen kun je ons bellen op 085-0605556 of hier je gegevens in te vullen.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: