...

Wie gaat er winnen bij de rollatorloop?

Wie gaat er winnen bij de rollatorloop?

De rollatorloop 2019, het is dan nu echt bijna zover

Aanstaande woensdag, op 4 september, vindt alweer de 10e editie plaats van de populaire rollatorloop. Het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt omgebouwd voor dit feestelijke, maar ontzettend sportieve evenement.

Rollatorloop 2018

De rollatorloop is een initiatief van Stichting Buurtzorg en het Olympisch Stadion. Het belang om ouderen in beweging te krijgen is groot. Het is niet alleen goed voor de gezondheid, maar bewegen (en vooral samen bewegen) gaat ook eenzaamheid tegen. De rollatorloop begon als een klein evenement, maar inmiddels is deze jaarlijkse loop uitgegroeid tot het grootste sportieve evenement voor ouderen. De eisen? Iedereen die 400, 1000 of 2500 meter kan lopen en een rollator heeft, kan meedoen. Zoals je ziet, het gaat niet eens om hele korte afstanden.

Waarom is blijven bewegen zo belangrijk voor ouderen?

Wij van Wolk de Heupairbag worden enorm blij van dit soort initiatieven. Het brengt ouderen niet alleen in een positief daglicht, het geeft hen ook de mogelijkheid om weer een keer in volle aandacht te staan en ze zijn ook nog eens sportief met elkaar bezig. En misschien nog wel het belangrijkste: het geeft ouderen gedurende het jaar naar de rollatorloop toe een doel om te blijven bewegen. Want kom op, die 2,5 kilometer lopen, dat is best een flink stuk.

Dit evenement lijkt misschien voor de buitenstaander gewoon een leuke dag vol ouderen die achter hun rollator lopen, maar het is veel meer dan dit. Juist een sportief evenement als deze geeft ouderen net dat duwtje in de rug om meerdere keren per week een wandeling te maken. Jolanda de Zeeuw, van Kenniscentrum Sport, focust zich op beweegstimulering voor ouderen en zij geeft de volgende voordelen van regelmatig bewegen:

  • Extra stimulatie van de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten
  • Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op het gewicht
  • Verhoging van de weerstand en helpt om stress kwijt te raken
  • Het hangt positief samen met gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven
  • Het is goed voor de mentale gezondheid
  • Draagt bij aan onafhankelijkheid op latere leeftijd
  • Het verbetert de balans wat het risico op vallen verkleint

Meer bewegen is minder vallen

Alle voordelen zijn fijn, maar wij zijn natuurlijk helemaal voorstander van ouderen die regelmatig bewegen, omdat dit hun balans verbetert. Een betere balans, betekent ook een kleinere kans op vallen. En dit is hoog nodig in Nederland.
We hebben namelijk jaarlijks te maken met ruim 25.000 heupfracturen. Een op de drie ouderen overlijdt binnen een jaar na een heupbreuk en meer dan 50% wordt nooit meer zo mobiel als voorheen. Enorme aantallen die komende jaren alleen nog maar groter worden door de toenemende vergrijzing. En meer ongevallen leidt tot meer zorg, meer zorg leidt tot hogere kosten en een nog hogere werkdruk voor zorgmedewerkers.
Vanuit dit oogpunt hebben wij de Wolk heupairbag bedacht en ontwikkeld. Kijkend naar de cijfers over ouderen die vallen, vonden we het hoog tijd voor een oplossing. Een valongeluk is namelijk de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Sterker nog, 1 op de 3 ouderen die een heup breekt, overlijdt binnen een jaar. De ernst van valongevallen bij ouderen blijkt ook uit het grote aantal spoedeisende hulpbehandelingen, ziekenhuisopnamen, sterfgevallen en de daaraan gerelateerde hoge medische kosten.

Daarom zijn wij zo’n voorstander van initiatieven zoals de rollatorloop. Alles wat bijdraagt om het aantal heupfracturen terug te dringen, is mooi meegenomen. En weerhoudt de angst om te vallen ouderen wel om te blijven bewegen, dan hebben zij een mooi hulpmiddel aan de heupairbag. Onze heupairbag gaat het vallen niet tegen, maar het zorgt er wel voor dat de kans op letsel bij een val significant kleiner wordt. Met trots kunnen we zeggen dat er inmiddels ruim 100 ouderen zijn gevallen, zonder hier heupletsel aan over te houden.
Maar terug naar de rollatorloop, want deze is dit jaar extra speciaal. Ze vieren hun tienjarig jubileum en dat is terug te zien in het programma. Er wordt taart uitgedeeld, er zijn optredens en er is zelfs een Rollator Obstacle Walk dit jaar. Tijdens dit parcours komen de ouderen obstakels tegen die ze moeten trotseren om de eindstreep te halen. Wat een spanning!

Ook rollatorclub de Rustmaat doet mee. Elke donderdagochtend maken ze met inmiddels dertien dames en twee heren een rondje door Huizen. Of ze ook aan de Rollator Obstacle Walk meedoen? “We zijn niet zo competitief. Voor die Rollatorrace heb ik onze mensen niet opgegeven. Daar waag ik ze niet aan. We gaan met zijn veertienen en de meesten lopen de 2500 meter, dat is wel de langste afstand.”

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: