Zomerse werkdruk in de zorg? Innovaties kunnen helpen
Het is zomer!
Veel vaste zorgmedewerkers zijn in deze periode op vakantie en de werkdruk bij de achterblijvende medewerkers neemt verder toe. Herkenbaar? Ondanks dat de werkdruk in de zomer nog hoger is, is dit in de zorg al jaren een groot probleem. Uit het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn 2017 blijkt dat 80% van de medewerkers binnen de VVT ervaart dat de werkdruk stijgt. Hoe kunnen we dit aanpakken? Niet (alleen) met geld volgens minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. Er is namelijk 2,1 miljard extra gereserveerd voor ouderenzorg in deze kabinetsperiode. Het grootste probleem is, volgens de minister, of er genoeg mensen te vinden zijn om dit werk te doen én om zorgmedewerkers binnen te houden. Er moet iets gebeuren, want anders loopt het personeelstekort in 2022 op van zo’n 100.000 tot 125.000 mensen.
Foto gezondheidsnet
Gebruik innovaties om de werkdruk aan te pakken.
Wat kunnen we dan wel doen om de werkdruk NU te verlagen en om medewerkers binnen de zorg te houden? Gebruik innovaties en technische oplossingen. Ook ActiZ denkt dat het hoognodig is in te zetten op innovatie en arbeidsbesparende technologie.
Natuurlijk zijn alleen innovaties niet het gouden ei binnen het werkdrukprobleem, maar het kan absoluut bijdragen aan werkdrukverlichting op dit moment. Denk bijvoorbeeld aan onze eigen Wolk Heupairbag . Een innovatieve oplossing die zorgt voor substantieel minder heupfracturen en hierdoor een flinke bijdrage levert aan effectiever en productiever werken in de zorg. Dat is met een krappe arbeidsmarkt noodzakelijk om met de stijgende zorgvraag de kwaliteit van zorg overeind te kunnen houden. De consequenties van een val zijn namelijk fors qua tijdsinvestering.
“Het geeft mij een rustiger gevoel dat mijn cliënt minder kans heeft op een heupbreuk”
Daarnaast zorgt de heupairbag ervoor dat bewoners meer bewegingsvrijheid én kwaliteit van leven ervaren. Hierdoor ervaren zorgmedewerkers minder werkdruk en zorgen over de cliënt en ook nog eens meer tijd over omdat ze minder hoeven te begeleiden.
Gebruik innovaties om de werkdruk aan te pakken.
Er zijn budgetten en subsidies om innovaties in te zetten. Maar voor welke innovatie kies je? En draagt deze innovatie wel bij aan de verlichting van de werkdruk?
Om te weten wat een innovatie oplevert voor de medewerker, is het belangrijk om op een andere manier naar het werk te durven kijken. Medewerkers zijn vaak (juist door de werkdruk) zo gefocust op het werk zo snel mogelijk zo goed mogelijk doen, dat er geen ruimte is om te kijken hoe het ook anders kan. Het gebruiken van een innovatie kan hierdoor al snel aanvoelen als extra werk en gedoe. Begeleid medewerkers hierin en geef inzicht in hoe een innovatie hen bij de dagelijkse gang van zaken helpt en werkdrukverlichting oplevert. Vergeet niet in het beeld dat je schetst mee te nemen wat een innovatie oplevert voor de cliënt en familie, want een bevlogen zorgmedewerker vindt dit vaak nog belangrijker dan wat het voor hem of haar zelf oplevert!
Wil je het complete whitepaper ‘Hoe innovaties de redder in nood zijn van de te hoge werkdruk in de zorg’ lezen, stuur een email naar kim@wolkairbag.com