30 procent van ouderen boven de 65 jaar die zelfstandig wonen valt ten minste 1 keer per jaar. Een val kan grote gevolgen met zich mee brengen. Wanneer men continu bang is om te vallen en de gevolgen die dat met zich mee kan brengen, wordt er gesproken over valangst. Vooral bij ouderen komt deze angst vaak voor omdat de kans dat ze iets overhouden na een val een stuk groter is. Veel mensen met valangst vermijden dagelijkse activiteiten om de kans op een val te verkleinen. De kans om te vallen is meestal groter bij mensen met valangst dan bij mensen zonder valangst. Dit kan komen omdat mensen met valangst paniekaanvallen kunnen krijgen in risicovolle situaties. Vaak gaan deze mensen ook gekunsteld lopen om vallen te vermijden, hierdoor komen ze vaker in risicovolle situaties terecht. Soms worden er ook hulpmiddelen aangeschaft terwijl dit helemaal niet nodig is, omdat ze denken dat ze hierdoor minder snel vallen. Dit hulpmiddel zoals bijvoorbeeld een wandelstok kan juist valkansen vergroten.
MEER WETEN OVER VALPREVENTIE? DOWNLOAD HET WHITEPAPER.
Valangst verminderen door aanpassingen leefomgeving
Om de valangst te verminderen kan iemand zelf alvast beginnen om de leefomgeving veiliger te maken. De badkamer is een van de meest risicovolle omgevingen voor een val. De vloer kan glad zijn, de instap van de douche is net iets te hoog of er ligt een badmat los. Dit zijn dingen die u of een dierbare kunt veranderen. Zo kan de ‘onveilige’ douche bijvoorbeeld vervangen worden door een inloopdouche, er kunnen handvatten gemaakt worden om meer grip te hebben en er kan een douchezitje geplaatst worden. Naast de badkamer kunnen er ook andere dingen in huis worden aangepast zoals het verwijderen van drempels en losliggende vloerkleden of matjes. Deze aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat de valangst voor een deel vermindert.
Valangst en mentale ondersteuning
Naast het verwijderen of het aanpassen van fysieke dingen is het ook goed om mentale ondersteuning te krijgen bij het verminderen van valangst. Zo kunt u bij een huisarts om hulp vragen. De huisarts kan u doorverwijzen naar de juiste specialisten. Zo kan een psycholoog bijvoorbeeld helpen door middel van cognitieve gedragstherapie. Hier kunt u leren om situaties in te gaan zonder overbodige hulpmiddelen. Er wordt gewerkt aan het omzetten van angstige gedachten zodat er realistischer kan worden nagedacht.
Met een fysiotherapeut kunt u weer leren om op een natuurlijke manier te lopen in plaats van een gekunstelde manier. Hierdoor zal het vertrouwen in wandelen vergroot worden en uiteindelijke zal de natuurlijke manier van wandelen vanzelfsprekend worden.
MEER WETEN OVER VALPREVENTIE? DOWNLOAD HET WHITEPAPER.