...

Het grote valpreventie spel

Er zitten veel risico’s vast aan een val voor ouderen. Naar mate mensen ouder worden nemen het aantal valincidenten ook toe. Cognitieve problemen dragen vaak ook bij aan een groter valrisico. Doordat mensen steeds langer thuis wonen en door de vergrijzing zullen het aantal valincidenten alleen maar toenemen. Valpreventie is daarom erg belangrijk. Om valpreventie onder de aandacht te brengen is er het grote valpreventie spel. Het grote valpreventie spel leert teams op een spelende wijze alles over wat zij als eventuele toekomstige zorgmedewerker moeten weten over valpreventie. Dit leer je door opdrachten, kennisvragen en fout/juist vragen. 

Alle vragen en opdrachten zijn wetenschappelijk onderbouwd en evidence-based. Aan het einde van het grote valpreventie spel, kunnen de teams hun punten tellen en zo inzicht krijgen in hoeveel kennis ze hebben over valpreventie. Het grote valpreventie spel duurt ongeveer 2 uur. 

Het spel kan gespeeld worden door bijvoorbeeld verzorgenden, studenten, verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten en/of ergotherapeuten. Het spel kan in diverse locaties gespeeld worden en het heeft een multidisciplinaire insteek, Het grote valpreventie spel is te koop in de boekhandel in Vlaanderen en in Nederland en is ook online te bestellen bij uitgeven Pelckmans Pro voor een bedrag van €80,-.

Het spel is ontwikkeld in België, door geriatrisch verpleegkundigen genaamd Peggy Lavaerts en Robin Biets. Op 10 april 2018 kwam het spel uit.

Meer weten over de inzet op valpreventie? Download het Whitepaper.

Over de bedenkers van het Valpreventie Spel
In 2008 studeerde Robin af als sociaal verpleegkundige en vervolgens heeft hij zijn studie vervolgd met een master in de verpleegkunde aan de KU Leuven. Hier heeft hij ook zijn graad van ziekenhuishygiënist behaald. In 2017 behaalde hij het certificaat referentiepersoon dementie en zijn beroeps titel in de geriatrie.       

Peggy studeerde af als gegradueerd ziekenhuisverpleegkundige in 1988. Ze heeft zich daarna 20 jaar ingezet op de cardiologie afdeling. In 2008 koos ze voor geriatrische zorgverlening en met succes want in 2012 behaalde ze haar bijzonder beroepstitel. 

Robin Biets en Peggy Lavaerts hebben door al hun ervaring en scholing de nodige expertise op het gebied van valpreventie. Samen organiseerde ze veel initiatieven op regionaal en nationaal niveau. Ze toerden ook 3 jaar lang door Vlaanderen met een valpreventieworkshop die enthousiast onthaald werd. 

Recensie over het spel van zorgmedewerkers: “We raden het spel zeker aan, dat vonden we allemaal. Het spel is erg leuk om te gebruiken voor onder andere teambuilding en is geschikt om multidisciplinair te spelen.”

Meer weten over de inzet op valpreventie? Download het Whitepaper.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: