...

Valpreventie bij ouderen thuis

Ouderen die gevallen zijn, hebben vaak veel last van lichamelijk maar ook geestelijk leed. Lichamelijk kan zijn door een breuk of kneuzingen, en geestelijk kan er angst zijn om opnieuw te vallen en de gevolgen wat dit met zich mee kan brengen. 

Het is daarom belangrijk om op oudere leeftijd actief te blijven, ogen en medicatiegebruik regelmatig te laten controleren en stevige schoenen te dragen. Het is ook zeer belangrijk valpreventiemaatregelen bij ouderen thuis te treffen.

Langer thuis wonen zorgt ervoor dat de zorgkosten voor de maatschappij lager worden, omdat de zorg in een verpleeghuis kostbaar is. Maar ouderen willen ook steeds langer thuis wonen en hebben verschillende verlangens in hoe zij willen wonen en hoe ze hun leven willen inrichten. Veiligheid staat hierbij wel voorop.

Hieronder een aantal tips om de veiligheid in huis te optimaliseren: 

– Vervang een douche in bad naar een inloopdouche om hoge opstapjes te voorkomen. In de douche kunnen ondersteuningen geplaatst worden zoals bijvoorbeeld een douchezitje of handvatten.

– Een traplift brengt de bewoner op een veilige, ergonomische en comfortabele manier naar boven en naar beneden.

– Een val kan worden voorkomen door de juiste verlichting in huis. Iemand van 80 jaar heeft ongeveer driemaal zoveel licht nodig om goed te kunnen zien dan iemand van 20. Het gaat dus niet alleen om licht aan of uit. Zorg voor goede verlichting binnen en buiten bij opstapjes. Automatische verlichting kan ook hulp bieden. Zodra u een ruimte binnenkomt, wordt dit opgepikt door bewegingsmelders en zo gaat vervolgens het licht aan. 

– Losliggende tapijten of snoeren zijn gevaarlijk om overheen te vallen of erdoor uit te glijden. 

–  Het is belangrijk om de vloeren te allen tijde de vloer vrij te houden van voorwerpen waarover gestruikeld kan worden. Voor optimale valpreventie is het beter om spullen niet op de grond te leggen maar deze op te bergen in een kast zodat u niet hoeft te bukken om het weer op te rapen. 

Ongeveer de helft van alle valpartijen gebeurt thuis. Door bovenstaande tips kan het risico op een val worden verkleind. Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: