...

Valpreventie cursus Fysiotherapeut

Naar mate mensen ouder worden verminderd de spiermassa, het reactievermogen wordt trager en het uithoudingsvermogen neemt af. Medicijnen kunnen het valrisico ook verhogen. Door medicijnen kan er namelijk duizeligheid of een verminderd zicht ontstaan. Onder andere door deze aspecten hebben oudere meer kans om te vallen. Vallen bij ouderen kunnen grote gevolgen hebben, 1 op de 3 mensen die ouder zijn dan 65 jaar, valt 1 keer per jaar. Dit aantal neemt ook toe naar mate de leeftijd vordert. Om de 5 minuten is er een oudere op de spoedeisende hulp afdeling door een val. Vaak ontstaat een val door een struikeling tijdens het wandelen of een uitglijding. De helft van de ongevallen gebeurt thuis. Denk hierbij aan gladde badkamervloeren, losliggende tapijten of een trap zonder handvatten.

Lichamelijke en mentale klap
Vallen levert naast een lichamelijke klap ook een mentale klap op. De angst om vaker te vallen kan hierdoor ontstaan. Door valangst neemt de kwaliteit van leven ook af. Vaak worden uitstapjes of andere sociale activiteiten afgezegd waardoor mensen in een sociaal isolement komen te zitten, omdat ze bang zijn om te vallen. Hiernaast gaan ouderen met valangst ook vaak gekunsteld lopen waardoor de kans op vallen alleen maar toeneemt.

Een valpreventiecursus gegeven door een ervaren fysiotherapeut kan een val voorkomen, valangst verminderen, je zelfvertrouwen vergroten en leert je wat je moet doen als je toch valt. Tijdens valpreventie cursussen wordt er samen met een fysiotherapeut gewerkt aan kracht- en balansoefeningen. Je gaat bijvoorbeeld door hindernisbanen lopen waarbij meerdere dagelijkse activiteiten nagebootst worden, De fysiotherapeut leert je hoe je hier het beste doorheen kunt lopen. Voorafgaand aan de cursus vindt er vaak een intakegesprek plaats om te kijken of de cursus geschikt voor je is.

Uiteraard garandeert een valpreventiecursus niet dat je nooit meer valt.  Wel weet je na de valpreventie cursus hoe je het beste kunt vallen en hoe je het makkelijkste overeind kunt komen na een val. Het beste is om een val preventiecursus te combineren met valpreventie middelen, zoals bijvoorbeeld Wolk heupairbag.

Vraag je fysiotherapeut over de aangeboden valpreventie cursus voor meer informatie.

Wil je meer weten over de zorginnovatie van Wolk heupairbag? Download ons Whitepaper.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: