...

Valpreventie dementie

Dementie is een verzamelnaam, er vallen namelijk meer dan 50 ziekten onder deze naam. Bij dementie kunnen de hersenen informatie niet meer goed verwerken. De meest bekende ziekte is Alzheimer. Mensen die de ziekte dementie hebben, hebben een combinatie van meerdere symptomen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld veranderend gedrag vertonen en/of lijden aan geheugenverlies. Momenteel hebben er in Nederland ongeveer 270.000 mensen dementie. Als gevolg van de vergrijzing zal dit aantal flink stijgen. Naar verwachting zal het aantal mensen met dementie in 2040 ongeveer een half miljoen zijn.

Vrijheid
Vrijheid is voor iedereen belangrijk, ook bij mensen die lijden aan dementie. Verdriet en frustratie zijn veelvoorkomende emoties als de vrijheid wordt beperkt van mensen met dementie. Zorgprofessionals en mantelzorgers worstelen vaak met de vraag hoe ze kunnen zorgen voor voldoende veiligheid. Want als een persoon vaak valt of verdwaalt is het lastig om alle vrijheid te bieden. Dementie is een ziekte waarbij de hersenen steeds verslechteren. De dilemma’s nemen dus alleen maar toe naar mate de ziekte vordert. Vaak zorgt dit voor steeds meer vrijheidsbeperking. Ouderen met dementie hebben een 2 keer zo grote kans om te vallen dan leeftijdsgenoten zonder dementie.

Inzetten op valpreventie
Daarom is het belangrijk om in te zetten op valpreventie. Dit kan op verschillende manieren. Zo zijn er hulpmiddelen zoals Wolk heupairbag die heupfracturen voorkomen. Daarnaast wordt de angst om te vallen bij ouderen minder wanneer men Wolk draait, hierdoor neemt de kans om te vallen ook af. Naast hulpmiddelen zijn er ook cursussen die zich op valpreventie. Het is raadzaam om vooraf te informeren of de cursus ook geschikt is voor met dementie.

Wil je meer weten over inzetten op valpreventie? Download ons Whitepaper.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: