Een val bij kwetsbare ouderen kan veel gevolgen hebben en leed veroorzaken. Uiteraard kunnen er lichamelijke klachten ontstaan zoals een breuk of een kneuzing, maar er kunnen ook geestelijke klachten ontstaan. Kwetsbare ouderen die vallen zijn daarna vaak bang om opnieuw te vallen. Het kan zijn dat ze door de angst activiteiten of situaties ontwijken. Men gaat niet meer naar een vriendin om koffie te drinken, of naar de kaartclub omdat men bang is om te vallen. Dit leidt niet alleen tot een slechtere conditie maar men wordt ook eenzaam. Valpreventie is dus erg belangrijk. Hieronder een aantal valpreventie maatregelen.
1. Valpreventie maatregel door meer actief te blijven.
Er zijn speciale programma’s om ouderen actief te houden of te maken. Tijdens deze beweegprogramma’s wordt er gewerkt aan de mobiliteit, balans en de spierkracht. Je kunt informatie hierover verkrijgen bij je eigen huisarts, die kan eventueel doorverwijzen naar een specialist.
2. Valpreventie maatregelen in huis.
Een gladde badkamer net nadat je gedoucht hebt kan ervoor zorgen dat je uitglijdt. Plaats handvatten op meerdere plekken in huis om meer grip te krijgen. Een inloopdouche is minder gevaarlijk dan een douche in een bad. Losliggende matjes kunnen of vastgezet worden of moeten verwijderd worden om een val te voorkomen. Denk ook aan goede verlichting, antislip materiaal en een veilige trap.
3. Valpreventie maatregel door je medicijnen regelmatig te controleren.
41.000 mensen worden jaarlijks opgenomen in het ziekenhuis omdat ze verkeerde medicijnen gebruikt hebben. De helft had hiervan voorkomen kunnen worden. Het is daarom ook belangrijk ook regelmatig je medicijnen te laten controleren en ervoor te zorgen dat de juiste medicijnen op het juiste moment van de dag worden ingenomen.
Meer weten over valpreventie? Download dan het whitepaper.
4. Ogen laten controleren als valpreventie maatregel.
Bij slecht zicht kunnen uitstekende stoeptegels gemist worden of kan iemand een op- of afstapje missen. Laat regelmatig je ogen controleren. Een reservebril kan ook nooit kwaad.
5. Een valpreventie maatregel kan ook zijn familieleden erbij betrekken.
Soms is het lastig voor ouderen om zelf keuzes te maken wat er verandert moet worden of weten ze niet hoe ze het kunnen aanpakken. Vraag daarom hulp bij familieleden of vrienden en betrek ze er zoveel mogelijk bij.
6. Stevige schoenen als valpreventiemaatregel.
Vaak worden er in huis sokken gedragen of dunne schoenen omdat dit comfortabeler voelt. Schoenen met een lage hak en een goed profiel kunnen binnen ook veel stevigheid bieden. Hierdoor is er minder kans op uitglijden in huis.
Meer weten over valpreventie? Download dan het whitepaper.