...

Valpreventie ouderen fysiotherapie

Kwetsbare ouderen die vallen lopen veel risico op een ernstig letsel. Een val bij ouderen gaat bijna altijd met een letsel gepaard. Een lelijke val kan binnen- en buitenhuis gebeuren. Scheve stoeptegels, natte bladeren of een onstabiele trap zijn gevaarlijke situaties. Maar liefst 50.000 mensen per jaar belanden bij de spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Ouderen worden angstiger en kunnen hun zelfredzaamheid hierdoor verliezen. Uiteraard moeten we dit voorkomen, daarom is het belangrijk dat er valpreventie programma’s worden aangeboden door fysiotherapeuten. Dit is een programma dat wetenschappelijk onderbouwd is voor 75-plussers. Dit programma wordt gegeven door hiervoor speciaal opgeleiden fysiotherapeuten.

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Valpreventieprogramma’s
Dit valpreventie programma gegeven door fysiotherapeuten is bedoeld voor 75-plusser die gevallen zijn in het afgelopen jaar, moeite hebben met hun balans en valangst hebben. Het doel is om de gezondheid van kwetsbare ouderen te bevorderen, de angst om te vallen te verminderen en de spierkracht, balans en coördinatie te verbeteren. Hierdoor kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen en zo de regie over hun leven behouden. Ouderen worden door de fysiotherapeut zo veel mogelijk gestimuleerd om in beweging te blijven door te gaan wandelen bijvoorbeeld. Er worden ook speciale activiteiten voor ouderen aangeboden zoals zumba lessen of yoga voor ouderen. Fysiotherapeuten merken dat mensen op hogere leeftijd vaak denken dat er niet meer veel te behalen valt want ze zijn zogezegd al 80 jaar en ”ouderdom komt met gebreken”. Maar door te veel bewegen en oefeningen te doen kan iemand een stuk steviger op de benen laten staan.  

Oefeningen voor valpreventie
Tijdens de fysiotherapie begeleidt de therapeut ouderen met onder andere verschillende oefeningen om meer balans en kracht te ontwikkelen. Ook wordt er geoefend op vallen, zodat wanneer u valt u probeert zo goed mogelijk te landen. Uiteraard is het belangrijk dat het hoofd wordt beschermd tijdens een val, het hoofd is de computer van het lichaam. Mensen die last hebben van valangst, lopen vaak op een gekunstelde manier of gebruiken loophulpmiddelen die ze eigenlijk niet nodig hebben, waardoor de kans op vallen nog groter wordt. De fysiotherapie kan helpen om weer op een natuurlijke manier te bewegen. 

Hieronder een voorbeeld dat u kunt krijgen tijdens fysiotherapie valpreventie voor ouderen:

Ga bij een stoel staan of een tafel waar u aan kunt steunen.

Beweeg vervolgens één been rustig naar voor en naar achter, let erop dat u uw bovenlichaam recht en stilhoudt. Herhaal dit 10 keer en wissel vervolgens van been.

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: