...

Zorginnovatie voorbeelden

Innovatie op het gebied van de zorg neemt veel verschillende vormen aan: er gebeurt veel op het gebied van e-health. Er bestaan interactieve wanden, robots die professionals helpen, slimme apps, slimme pleisters, smartchwatches en domotiva. Zorg en technologie zijn sterk met elkaar verbonden. Innovatie is noodzakelijk om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg te verbeteren in de toekomst. 

Innovatie in de zorg 

Innovatie in de zorg is niet altijd gemakkelijk. In de zorg mag niet zomaar iets geïmplementeerd worden. Er zijn veel protocollen en wetten waar rekening mee gehouden moet worden. Naast de protocollen en regels moet er ook voldoende budget zijn. De investering voor sommige zorginnovaties is hoog. Al wordt er vaak op de (midden)langetermijn een kostenbesparing gerealiseerd. Deze kostenbesparing wordt vaak gerealiseerd doordat zorgprofessionals efficiënter kunnen werken. Hieronder noemen we drie innovaties in de zorg die niet op elkaar lijken, maar wel hetzelfde doel nastreven: de zorg wat efficiënter maken voor de professionals. 

Big data in de zorg

Een voorbeeld van innovatie in de zorg zijn de Big Data oplossingen die steeds vaker gebruikt wordt in de zorg. Dankzij een computer die heel veel uitslagen van bepaalde test heeft kan er een voorspelling worden gedaan over onder andere de risicogroepen voor alzheimer of dementie. Hierdoor wordt het in de toekomt mogelijk om voorspellingen te doen over hoe de ziekte zich ontwikkelt en welke mensen risico lopen.

De CRDL

De CRDL is een houten zorginstrument dat een nieuwe vorm van contact mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. De CRDL is ontworpen voor mensen die moeite hebben met communicatie en/of sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking – én hun omgeving. Door fysiek contact speels en onderzoekend te benaderen omzeilt de CRDL bestaande conventies die verbonden zijn met aanraking.

Easee online oogmeting 

Easee biedt een online oogmeet platform, waardoor het meten van ogen makkelijker en voor meer mensen toegankelijk wordt. Voor de testen zijn alleen een computer en een smartphone nodig. Er kan een visus-indicatie worden afgegeven, maar ook kan een sterkte voor bril of lenzen worden berekend. Met dit laatste kan vervolgens een bril of contactlenzen besteld worden bij een (online) aanbieder.

Uiteraard kan Wolk heupairbag niet ontbreken in dit lijstje ontbreken. Lees alles over Wolk als zorginnovatie.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: