...

Waarom wordt zorgtechnologie steeds vaker ingezet

Technologie heeft een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Smarthphones en laptops zijn bijvoorbeeld onmisbaar. Er is steeds meer mogelijk online. Zo kunnen er vakanties worden geboekt, auto’s gekocht worden of is het mogelijk om online boodschappen te doen en te laten bezorgen. In de zorg wordt technologie ook steeds vaker ingezet. 

Om een beter beeld te krijgen van wat zorgtechnologie inhoudt zijn er hieronder een aantal voorbeelden gegeven: 

  • Zowel in de verpleeghuizen als in de thuiszorg worden er steeds vaker sensortechnologieën gebruikt. Dit wordt ingezet als middel om de veiligheid van de bewoners te vergroten en hun vrijheid te verruimen. 
  • Een van de sensortechnologieën is de leefcirkel. Per inwoner wordt er vastgesteld wat de risico’s zijn en hoeveel bewegingsvrijheid de bewoner mag krijgen voor een goede veiligheid. De ene bewoner kan bijvoorbeeld zelfstandig naar het restaurant lopen terwijl de ander bewoner misschien wel zou verdwalen en de weg terug niet meer zou kunnen vinden door bijvoorbeeld dementie. Er worden dan leefcrikels geplaatst en de patiënten dragen een armbandje met een sensor in. Als de bewoner voorbij de vastgestelde leefcirkel gaat, gaat er een alarm af bij de verzorger die precies kan zien waar de patiënt zich bevindt. Hierdoor is het niet meer nodig dat patiënten continu in de gaten worden gehouden en is zeer tijdbesparend voor de verplegers. 

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Het is erg belangrijk om technologie steeds meer in te zetten in de zorg. De algehele verwachting is namelijk dat mensen in Nederland, een ontwikkeld land, steeds ouder worden. Dit komt onder ander door het groeiende bewustzijn van mensen, ze leven gezonder door te sporten, minder te roken en te drinken, veel lichaamsbeweging en door gezondere voeding. Ook de technologische ontwikkeling in de gezondheidszorg is gegroeid waardoor er minder snel mensen overlijden aan ziektes en operaties. 

Momenteel lijdt de zorgsector aan een enorm groot personeelstekort. Op dit moment zijn er maar liefst 30.000 vacatures in de zorg en komen er ook nog een alleen maar mee r patiënten bij. Dit komt zoals boven al genoemd werd onder andere door de vergrijzing. Om dit allemaal te kunnen bij benen moet er naar verwachting in 2040 een kwart van de werkenden bevolking een zorgmedewerker zijn, dit is gebleken uit de cijfers van het RIVM. Momenteel werken 1 op de 7 mensen in de zorg. Het is dus belangrijk om de technologie in de zorg steeds vaker in te zetten zodat de werkdruk voor het personeel verkleind wordt en er steeds meer mensenwerk kan worden vervangen door robotica. 

De Wolk heupairbag zit boordevol technologie en innovaties. Bekijk hier hoe de heupairbag werkt.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: