...

Zorg: technologische hulpmiddelen

Er komen steeds meer technologische hulpmiddelen op de markt die ondersteuning bieden bij zorgtaken. Op deze manier wordt er geprobeerd om senioren langer thuis te laten wonen. Dit is hard nodig omdat er een tekort is aan zorgpersoneel en naar verwachting zal dit tekort blijven groeien in de toekomst.

Een voorbeeld is om senioren die vergeetachtiger worden niet diect achter gesloten deuren te plaatsen. Maar door middel van 3 zorgcirkels in huis hen langer thuis te laten wonen. Deze zorgcirkels zijn gemaakt in huis en erbuiten, en houden in de gaten wanneer een persoon over deze cirkel treedt. Als deze persoon over een cirkel heen treedt krijgt een betrokkene een seintje. De persoon hoeft dus niet dag en nacht in de gaten gehouden te worden. Er zit ook een alarmering op, mocht de persoon hard hoesten of hard schreeuwen, krijgt de betrokkene ook een seintje. Dit is ontwikkeld door KPN ZorgThuisVrij.

Wolk Plus is ook uitgerust met persoons alarmering.

Maar er zijn nog andere manieren om technologische zorg hulpmiddelen in te zetten. Een organisatie uit de regio Den Helder zet zorgdomotica in. In huis worden elektronische voelsprieten geplaatst waardoor een cliënt in de gaten gehouden kan worden. Als de cliënt s ’nachts bijvoorbeeld de kamer verlaat volgt er een alarm en kunnen de medewerkers snel ter plaatse zijn. Dit geeft zowel de cliënt als de medewerkers een veilig gevoel. Naast dit veilige gevoel hoeft het zorgpersoneel ook niet elke keer te controleren of alle cliënten in bed liggen. Dit ontlast de medewerker maar geeft ook meer privacy en rust voor de cliënten.

Maar zorg hulpmiddelen kunnen nog technologischer. Zo is er een robot genaamd Tessa. Tessa kan spraak herkennen, vooraf ingegeven boodschappen uitspreken en muziek afspelen waardoor senioren weten wanneer ze moeten ontbijten of dat die middag bijvoorbeeld een doktersafspraak hebben. De robot Tessa nodigt mensen ook uit om een boterham te smeren of om naar buiten te gaan om een kleine wandeling te maken als een zonnig weer is. Het is de bedoeling dat senioren hierdoor meer zelfvertrouwen krijgen en langer actief blijven. Tessa ziet er niet uit als een machine. Dit is expres gedaan om het wat vriendelijker te maken.

Alles weten ons het technologische zorg hulpmiddel, de Wolk heupairbag? Download het whitepaper.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: