...

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u de antwoorden op de veelgestelde vragen. Kunt u geen passend antwoord vinden of staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Vragen op categorie:

Algemeen

Voor wie is de Wolk bedoeld?

De Wolk heupairbag is bedoeld voor mensen die een groot risico lopen om te vallen en daarbij de heup te breken. Dit kunnen ouderen zijn, maar ook mensen met mobiliteitsstoornissen, balansproblemen of een eerdere heupfractuur. Ook mensen die erg bang zijn om te vallen hebben baat bij het dragen van de heupairbag, omdat het hen de zekerheid geeft om veilig te kunnen bewegen.

Is de Wolk veilig?

Ja, de Wolk is CE goedgekeurd. Dit geeft aan dat het product veilig is en aan alle Europese richtlijnen voldoet die voor de heupairbag van toepassing zijn. Er zijn diverse praktijkgerichte onderzoeken verricht die hebben geleid tot optimaal gebruiksgemak en werking van de heupairbag (waaronder door onafhankelijk testinstituut Rico-Test, lees hier meer over deze certificering).

Is de Wolk bewezen effectief?

De Wolk heupairbag heeft in de ouderenzorg al significante resultaten opgeleverd. Bij meerdere zorgorganisaties is het aantal heupfracturen met minimaal 80% afgenomen. Daarnaast is er een pilotstudie uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum naar de effectiviteit van de heupairbag. De resultaten kunt u hier bekijken.

Hoe werkt de Wolk heupairbag?

Sensoren in de Wolk heupairbag registreren de bewegingen van de drager 500 keer per seconde. De software verwerkt al die bewegingsdata en beoordeeld voortdurend af de drager dreigt te vallen. Als het geavanceerde algoritme een val detecteert vult de airbag zich aan de kant die de drager opvalt. Dat gebeurt allemaal in nog geen tiende van een seconde. Meer over de werking van de Wolk vindt u hier.

Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de Wolk?

Er is een pilotstudie uitgevoerd naar de effectiviteit van de Wolk heupairbag door artsen en onderzoekers van de afdeling Orthopaedie, Klinische Epidemiologie en Ouderengeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten kunt u hier bekijken.

Wordt de Wolk vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Nee, de Wolk wordt op dit moment (nog) niet standaard vergoed door de zorgverzekeraar. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te informeren naar uw specifieke mogelijkheden.

Daarnaast heeft u wellicht de mogelijkheid om de aanschaf in aftrek te brengen bij uw aangifte inkomenstbelasting als specifieke zorgkosten. Raadpleeg hiervoor de website van de Belastingdienst. Voor vragen kunt u het beste contact opnemen met de BelastingTelefoon.

Hoe bepaal ik de juiste maat?

De Wolk is beschikbaar in 4 verschillende maten: S, M, L en XL. Voor zowel de Wolk Belt als de Wolk Shorts zijn specifieke instructies om de juiste maat te bepalen.

Is de Wolk comfortabel?

Ja, de Wolk is ontworpen om comfortabel onder de kleding gedragen te worden. Door de verschillende maten sluit de heupairbag altijd goed aan op het lichaam. Verder is de hoes gemaakt van een zachte stof en weegt de heupairbag minder dan 450 gram.

Horen de airbags zo ver naar achter te zitten?

Ja, de airbags dienen meer naar achteren dan naar voren te zitten. Een heup breekt men namelijk door opzij of schuin naar achteren te vallen.

Kan het gebeuren dat mensen eerst een heup breken en daardoor vallen?

Ja, deze situatie kan zich voordoen, maar is volgens traumachirurgen en orthopeden heel zeldzaam. “Als het al voorkomt, dan in minder dan 5% van de gevallen”. Hoe dan ook zorgt de Wolk voor een zachte landing.

Hoe kan ik in contact komen met de Wolk klantenservice?

Heeft u vragen of Wolk, dan kunt u contact met ons opnemen via 085 – 060 55 56 of klantenservice@wolkairbag.com. Of bekijk onze contactpagina.

Gebruik

Hoe doe ik de Wolk om?

U kunt de Wolk heel eenvoudig omdoen. Raadpleeg voor verdere instructies de handleiding.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Hoe weet ik zeker dat de Wolk werkt?

Als u de Wolk draagt en het groene lampje brandt dan is de bescherming actief. De Wolk is uitvoerig getest in het laboratorium en onder testgebruikers. Ook is Wolk uitgebreid getest en goed bevonden voor CE-markering door onafhankelijk testinstituut Rico-Test (lees hier meer over deze certificering). Het is natuurlijk altijd van belang om voorzichtig te blijven. De heupairbag kan u niet tegen elke mogelijke val beschermen en het daaruit volgende letsel voorkomen.

Waar vind ik de handleiding?

U kunt de handleiding hier raadplegen.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Kan ik de Wolk direct gebruiken?

Ja, de batterij is volledig opgeladen bij levering. De Wolk wordt bovendien geleverd met een duidelijke handleiding, zodat u hem direct in gebruik kunt nemen.

Werkt de Wolk onder strakke kleding?

De Wolk werkt goed onder strakke kleding en is zelfs getest onder ‘skinny jeans’. Wij denken bij een airbag vaak aan de airbag van een auto, maar gelukkig gaan wij niet zo hard als een auto. Onze airbag van een paar centimeter vindt altijd zijn weg en is meer dan genoeg om zelfs zeer harde vallen op te vangen, terwijl de kleren heel blijven. Zorg er wel altijd voor dat de flappen van de heupairbag glad langs het lichaam vallen.

Kan de Wolk ook over de kleding gedragen worden?

Nee, u kunt de Wolk niet over de kleding dragen. De heupairbag dient altijd onder de broek of rok gedragen te worden (onder of over de onderbroek) voor optimale bescherming.

Kan ik de Wolk ook 's nachts dragen?

Ja, u kunt de Wolk ook in de nacht dragen. Het voordeel is dat u beschermd bent bij toiletgang in de nacht of bij het opstaan. Echter, de Wolk bevat een aantal hardere onderdelen. Bepaal of het slapen met de Wolk comfortabel is voor u. We raden u aan een strak broekje over de heupairbag te dragen, zodat hij goed op zijn plek blijft zitten.

Kan ik fietsen met de Wolk?

Ja, fietsen met de Wolk is mogelijk. Dit geldt ook voor een e-bike.

Kan ik sporten met de Wolk?

Nee, u kunt de Wolk heupairbag niet dragen tijdens het sporten. Dit kan leiden tot onnodige activatie van de airbag.

Mag ik met de Wolk in het vliegtuig?

Ja, vliegen met de Wolk is toegestaan door de meeste luchtvaartmaatschappijen. Volgens de reglementen van de IATA, de overkoepelende organisatie van luchtvaartmaatschappijen, kunt u de Wolk inclusief 2 patronen aanwezig in de Wolk en 2 reservepatronen (totaal 4 patronen) meenemen in uw handbagage of ruimbagage.

Neem ruim van te voren contact op met uw luchtvaartmaatschappij om hun voorwaarden te controleren en officiële toestemming te krijgen voor het meenemen van de Wolk. Houd ook rekening met extra tijd voor het inchecken.

Wij adviseren u ook altijd dit document met de reglementen van de IATA te printen, zodat u het kunt tonen aan de beveiligingsmedewerkers van de luchthaven.

Hoe laad ik de Wolk op?

U kunt de Wolk opladen met de bijgeleverde oplader. Raadpleeg hiervoor de handleiding. Het volledig opladen van de Wolk kost circa 3-4 uur.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Wat betekenen de lampjes?

Het lampje in de Wolk geeft u duidelijk aan wat de status is. Raadpleeg de handleiding voor een duidelijk overzicht.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Hoe maak ik de Wolk schoon?

De Wolk kan in zijn geheel gewassen worden in de wasmachine. U hoeft geen onderdelen (zoals de patronen) te verwijderen. Gebruik een handwasprogramma van maximaal 30°C. De Wolk mag niet in de droger. Raadpleeg voor verdere instructies de handleiding.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Kan de Wolk gewassen worden?

De Wolk kan in zijn geheel gewassen worden in de wasmachine. U hoeft geen onderdelen (zoals de patronen) te verwijderen. Gebruik een handwasprogramma van maximaal 30°C. De Wolk mag niet in de droger. Raadpleeg voor verdere instructies de handleiding.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Hoe kan ik een patroon vervangen?

U kunt het patroon eenvoudig zelf vervangen. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Wat doe ik met een gebruikte patroon?

Een gebruikte airbagpatroon kunt u weggooien bij het restafval.

Kan ik met de Wolk naar het toilet?

Ja, u kunt met de Wolk naar het toilet. 

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Mijn Wolk doet het niet. Wat moet ik doen?

Heeft u problemen met de Wolk heupairbag of is er een defect? Neemt u dan contact op met de Wolk klantenservice via 085 – 060 55 56 of klantenservice@wolkairbag.com. Of bekijk onze contactpagina.

Wat moet ik doen als ik ben gevallen?

Bent u gevallen en is de airbag geactiveerd? Dan moet het airbagpatroon worden vervangen. Raadpleeg de handleiding voor een heldere instructie hoe u een patroon vervangt.

Ik ben gevallen, hoe weet ik of de Wolk zijn werk heeft gedaan?

Als een activatie heeft plaatsgevonden dan brand het lampje rood. Controleer welk airbagpatroon is geactiveerd. Bij een geactiveerd patroon is het slagpinnetje zichtbaar in het gaatje in de patroon.

Bestellen

Hoe plaats ik een bestelling?

Bezoek onze webshop en kies hier de producten die u wilt bestellen. Als u deze heeft toegevoegd aan uw winkelwagen kunt u eenvoudig afrekenen.

Kan ik mijn bestelling nog annuleren?

Ja, wanneer u een bestelling heeft geplaatst en deze is nog niet verzonden dan is het nog mogelijk om de bestelling te annuleren. Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met onze klantenservice.

Zijn alle prijzen inclusief BTW?

Ja, alle prijzen op de website zijn inclusief BTW.

Is mijn bestelling gelukt, want ik heb geen bevestigingsmail gehad?

Na het plaatsen van uw bestelling ontvangt u binnen een paar minuten een bevestiging per e-mail. Ontvangt u deze e-mail niet, neem dan contact op met onze klantenservice.

Hebben jullie een showroom of een fysieke winkel?

Nee, we hebben geen showroom of een fysieke winkel. U kunt de producten altijd online bestellen om thuis te passen, aan te raken en te bekijken zoals u dat ook in een winkel zou doen. U mag de Wolk niet gebruiken (dragen).

Kan ik de Wolk ook eerst uitproberen?

Ja, u heeft een proefperiode van 14 dagen. U kunt de Wolk online bestellen om thuis te passen , aan te raken en te bekijken, net zoals u dat in een winkel zou doen. De heupairbag mag niet worden gebruikt (gedragen).

Vervolgens kunt u de bestelde artikelen binnen 14 dagen na ontvangst retourneren. Zorg ervoor dat het product ongebruikt, in originele staat en in de originele verpakking wordt geretourneerd, met alle meegeleverde accessoires. Bekijk ons retourbeleid voor alle voorwaarden.

Betalen

Met welke betaalmethoden kan ik betalen?

U kunt betalen met iDeal of creditcard. Betalingen worden afgehandeld door het betaalplatform van Mollie.

Kan ik achteraf betalen?

Nee, op dit moment is het niet mogelijk om achteraf te betalen.

Kan ik ook een digitale factuur ontvangen?

U ontvangt een digitale factuur als bijlage bij de verzendbevestiging die u per e-mail ontvangt als de bestelling aan u wordt verzonden.

Is mijn online betaling veilig?

Ja, uw betaling wordt verwerkt door het betaalplatform van Mollie die voldoet aan de hoogste beveiligingsnormen.

Verzenden en bezorgen

Wat is de levertijd?

De levertijd is maximaal 2 werkdagen.

Wat zijn de verzendkosten?

In Nederland worden alle bestelling boven de € 100.- gratis verzonden. Hieronder betaalt u  6,95 verzendkosten. Voor verzending buiten Nederland worden bij het afrekenen automatisch de geldende verzendkosten berekend.

Welke bezorgopties kan ik kiezen?

Uw bestelling wordt aan u verzonden met de pakketpost van PostNL. Op dit moment bieden wij geen andere bezorgopties aan.

Wanneer is de verzending gratis?

Uw producten worden binnen Nederland gratis verzonden vanaf een bestelling van €100,-.

Wat is de status van mijn bestelling?

Na ontvangst van uw bestelling krijgt u een bevestiging per e-mail. Zodra de bestelling is verwerkt en aan u wordt verzonden ontvangt u hiervan opnieuw bericht per e-mail. U ontvangt dan ook een aparte e-mail met een track-and-trace code om de bezorging van uw bestelling te kunnen volgen.

Aan welke landen leveren jullie?

We leveren aan alle landen. Buiten Nederland rekenen we altijd verzendkosten, deze zijn afhankelijk van de regio en worden automatisch berekend bij het afrekenen.

Kan ik zelf een bezorgdatum kiezen?

Nee, u kunt zelf geen bezorgdatum kiezen. Deze wordt bepaald door PostNL.

Kan mijn bestelling in het weekend worden bezorgd?

Nee, PostNL bezorgd de bestellingen alleen op werkdagen.

Kan ik het product ook ergens anders laten bezorgen?

Ja, bij het afrekenen van uw bestelling kunt u een afwijkend afleveradres invoeren. Voer eerst uw eigen factuurgegevens in en kies daarna voor verzenden naar een ander adres.

Kan ik mijn bestelling ook afhalen?

Nee, het is niet mogelijk om uw bestelling af te halen.

Word ik geïnformeerd als de levertijd anders is?

Ja, als de levertijd door onvoorziene omstandigheden anders is, wordt u hiervan op de hoogte gebracht per e-mail.

Retouren

Mijn bestelling is niet compleet of beschadigd, wat te doen?

Als uw bestelling beschadigd of niet compleet aankomt, neem dan direct contact op met onze klantenservice. We zullen u verder helpen en een passende oplossing bieden.

Kan ik mijn bestelling terugsturen?

Ja, u kunt bestelde artikelen retourneren binnen 14 dagen na ontvangst. Zorg ervoor dat het product ongebruikt, in originele staat en in de originele verpakking wordt geretourneerd, met alle meegeleverde accessoires. Bekijk ons retourbeleid voor alle voorwaarden.

Hoe kan ik mijn bestelling terugsturen?

In ons retourbeleid vindt u de instructies voor het terugsturen van uw bestelling.

Mag ik alle artikelen altijd retourneren?

Ja, als u voldoet aan de retourvoorwaarden dan mag u alle artikelen altijd retourneren.

Zijn er kosten verbonden aan het retourneren?

Ja, de verzendkosten voor het retourneren van een bestelling komen voor eigen rekening.

Hoe weet ik of jullie mijn retourzending hebben ontvangen?

Zodra uw retourzending is ontvangen en geïnspecteerd sturen wij u een e-mail om u te laten weten dat we uw geretourneerde artikel hebben ontvangen.

Hoelang duurt het voor ik een terugbetaling ontvang?

Nadat we uw retourzending hebben ontvangen en gecontroleerd, verwerken we uw terugbetaling uiterlijk binnen 14 dagen. Houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat het bedrag op uw rekening wordt bijgeschreven, afhankelijk van uw betaalmethode en bank.

Op welke rekening wordt mijn betaling teruggestort?

Voor de terugbetaling maken wij gebruik van dezelfde betalingswijze als waarmee u de bestelling hebt betaald.

Defect en garantie

Mijn product is defect. Wat moet ik doen?

Als uw product niet meer functioneert, neem dan direct contact op met onze klantenservice. We zullen u verder helpen en een passende oplossing bieden.

Wat is de garantie?

U krijgt 12 maanden garantie op hardware (elektronica), patronen en toebehoren. Op de softgoods (textiel) krijgt u 3 maanden garantie.

De garantie geldt niet voor:

  • gebruik anders dan 'normaal gebruik' (algemene dagelijkse activiteiten, inclusief fietsen)
  • een defect veroorzaakt door het niet opvolgen van de verstrekte wasinstructies
  • slijtage, verkleuring en veroudering ten gevolge van normaal gebruik
  • schade ten gevolge van verkeerd en/of onoordeelkundig onderhoud
  • schade die wordt veroorzaakt door externe oorzakengebruik van de producten tijdens sportieve activiteiten.

Voor alle details rondom de garantie verwijzen wij u naar onze algemene voorwaarden.

Valt het defect van mijn product onder de garantie?

Onze garantie dekt doorgaans fabricagefouten en defecten die niet zijn veroorzaakt door onjuist gebruik, misbruik of normale slijtage. Als het defect onder de garantie valt, zullen we het probleem kosteloos voor u oplossen.

Wat als mijn garantieperiode is verstreken en mijn product defect raakt?

Als de garantieperiode is verlopen, kunnen we mogelijk nog steeds helpen bij het oplossen van het probleem. Neem contact op met onze klantenservice om de mogelijkheden voor reparatie of vervanging buiten de garantieperiode te bespreken.

Personenalarmering

Hoe werkt de personenalarmering?

Met de Wolk personenalarmering staat uw Wolk heupairbag 24/7 in verbinding met de alarmcentrale. De alarmcentrale neemt contact met u op na een val. Bent u niet te bereiken dan wordt contact gezocht met de door u gekozen mensen. Daarnaast wordt de status van uw heupairbag continu op afstand gemonitord en neemt de alarmcentrale contact met u op bij een defect, een lege batterij of een patroon dat vervangen moet worden. Meer informatie vindt u hier.

Hoe kan ik de personenalarmering aanvragen?

U kunt de personenalarmering op deze pagina aanvragen. Hier vindt u ook een overzicht van het aanvraagproces.

Hoe kan ik de personenalarmering opzeggen?

De personenalarmering is maandelijks opzegbaar. Neemt u hiervoor contact op met onze klantenservice.

Hoe kan ik een wijziging van gegevens doorgeven?

Indien uw gegevens of die van één van uw contactpersonen veranderd, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met onze klantenservice. Dit is van groot belang voor een goede werking van de alarmering.

Werkt de personenalarmering ook in het buitenland?

Nee, de Wolk personenalarmering werkt niet in het buitenland. Natuurlijk biedt de Wolk zelf wel bescherming.

Zorgorganisaties

Waar vind ik de instructies?

Je vindt alle instructies, video’s en belangrijke documenten op deze speciale pagina.

Welke cliënten komen in aanmerking voor de Wolk?

De Wolk heupairbag wordt in de meeste gevallen ingezet bij de 10% meest valgevaarlijke ouderen. In samenwerking met onze klanten hebben we inclusie- en exclusiecriteria bepaald. Deze criteria zijn hier te raadplegen.

De cliënt wil de Wolk niet dragen. Wat nu?

Het dragen van de Wolk is even wennen. Na een paar dagen zal de cliënt de Wolk niet meer voelen. In vrijwel alle gevallen wordt de heupairbag na een paar dagen geaccepteerd.

Hoe kan ik de Wolk financieren?

De inzet van de Wolk heupairbag kan op verschillende manieren gefinancierd worden. Op deze speciale pagina hebben we de verschillende mogelijkheden overzichtelijk op een rij gezet. Heeft hulp nodig neem dan contact met ons op.

Wat zie je op het dashboard?

Het dashboard biedt inzicht in de status en resultaten van alle Wolk heupairbags die worden ingezet binnen de organisatie, bijvoorbeeld bewegingsdata en de activaties van de heupairbag.

Kan de Wolk gekoppeld worden aan het alarmeringssysteem?

Ja, dat is mogelijk met behulp van een API-verbinding. Heeft u deze behoefte dan zullen we de mogelijkheden nader onderzoeken.

Zijn er ervaringen van andere zorgorganisaties beschikbaar?

Ja, de Wolk heupairbag wordt al door een groot aantal zorgorganisaties dagelijks naar tevredenheid ingezet. Op deze pagina hebben we de ervaringen van onze klanten verzameld.

Staat uw vraag er niet bij?

Stuur ons uw vraag en wij beantwoorden hem graag!