Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen. Kun je geen passend antwoord vinden of staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

Voor wie is de Wolk bedoeld?

De Wolk heupairbag is bedoeld voor mensen die een groot risico lopen om te vallen en daarbij de heup te breken. Dit kunnen ouderen zijn, maar ook mensen met mobiliteitsstoornissen, balansproblemen of een eerdere heupfractuur. Ook mensen die erg bang zijn om te vallen hebben baat bij het dragen van de heupairbag, omdat het hen de zekerheid geeft om veilig te kunnen bewegen.

Is de Wolk veilig?

Ja, de Wolk is CE goedgekeurd. Dit geeft aan dat het product veilig is en aan alle Europese richtlijnen voldoet die voor de heupairbag van toepassing zijn. Er zijn diverse praktijkgerichte onderzoeken verricht die hebben geleid tot optimaal gebruiksgemak en werking van de heupairbag (waaronder door onafhankelijk testinstituut Rico-Test, lees hier meer over deze certificering).

Is de Wolk bewezen effectief?

De Wolk heupairbag heeft in de ouderenzorg al significante resultaten opgeleverd. Bij meerdere zorgorganisaties is het aantal heupfracturen met minimaal 80% afgenomen. Daarnaast is er een pilotstudie uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum naar de effectiviteit van de heupairbag. De resultaten kunt u hier bekijken.

Hoe werkt de Wolk heupairbag?

Sensoren in de Wolk heupairbag registreren de bewegingen van de drager 500 keer per seconde. De software verwerkt al die bewegingsdata en beoordeeld voortdurend af de drager dreigt te vallen. Als het geavanceerde algoritme een val detecteert vult de airbag zich aan de kant die de drager opvalt. Dat gebeurt allemaal in nog geen tiende van een seconde. Meer over de werking van de Wolk vindt u hier.

Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de Wolk?

Er is een pilotstudie uitgevoerd naar de effectiviteit van de Wolk heupairbag door artsen en onderzoekers van de afdeling Orthopaedie, Klinische Epidemiologie en Ouderengeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten kunt u hier bekijken.

Wordt de Wolk vergoed door de zorgverzekeraars?

Nee, de Wolk wordt op dit moment nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. Achter de schermen werken we daar hard aan..

Hoe bepaal ik de juiste maat?

De Wolk is beschikbaar in 4 verschillende maten: S, M, L en XL. De juiste maat wordt bepaald door de omvang van de blote huid te meten circa 1 handbreedte onder de navel.

S: 84 tot 94 cm
M: 95 tot 103 cm
L: 104 tot 111 cm
XL: 112 tot 125 cm

Is de Wolk comfortabel?

Ja, de Wolk is ontworpen om comfortabel onder de kleding gedragen te worden. Door de verschillende maten sluit de heupairbag altijd goed aan op het lichaam. Verder is de hoes gemaakt van een zachte stof en weegt de heupairbag minder dan 450 gram.

Horen de airbags zo ver naar achter te zitten?

Ja, de airbags dienen meer naar achteren dan naar voren te zitten. Een heup breekt men namelijk door opzij of schuin naar achteren te vallen.

Kan het gebeuren dat mensen eerst een heup breken en daardoor vallen?

Ja, deze situatie kan zich voordoen, maar is volgens traumachirurgen en orthopeden heel zeldzaam. “Als het al voorkomt, dan in minder dan 5% van de gevallen”. Hoe dan ook zorgt de Wolk voor een zachte landing.

Hoe kan ik in contact komen met de Wolk klantenservice?

Heeft u vragen of Wolk, dan kunt u contact met ons opnemen via 085 – 060 55 56 of klantenservice@wolkairbag.com. Of bekijk onze contactpagina.

Gebruik

Hoe doe ik de Wolk om?

U kunt de Wolk heel eenvoudig omdoen met het klittenband. Zorg ervoor dat het klittenband een handbreedte onder de navel zit. Raadpleeg voor verdere instructies de gebruiksaanwijzing.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Hoe weet ik zeker dat de Wolk werkt?

Als u de Wolk draagt en het groene lampje brandt dan is de bescherming actief. De Wolk is uitvoerig getest in het laboratorium en onder testgebruikers. Ook is Wolk uitgebreid getest en goed bevonden voor CE-markering door onafhankelijk testinstituut Rico-Test (lees hier meer over deze certificering). Het is natuurlijk altijd van belang om voorzichtig te blijven. De heupairbag kan u niet tegen elke mogelijke val beschermen en het daaruit volgende letsel voorkomen.

Waar vind ik de gebruiksaanwijzing?

U kunt de gebruiksaanwijzing hier raadplegen.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Kan ik de Wolk direct gebruiken?

Ja, de batterij is volledig opgeladen bij levering. De Wolk wordt bovendien geleverd met een duidelijke gebruiksaanwijzing, zodat u hem direct in gebruik kunt nemen.

Werkt de Wolk onder strakke kleding?

De Wolk werkt goed onder strakke kleding en is zelfs getest onder ‘skinny jeans’. Wij denken bij een airbag vaak aan de airbag van een auto, maar gelukkig gaan wij niet zo hard als een auto. Onze airbag van een paar centimeter vindt altijd zijn weg en is meer dan genoeg om zelfs zeer harde vallen op te vangen, terwijl de kleren heel blijven. Zorg er wel altijd voor dat de flappen van de heupairbag glad langs het lichaam vallen.

Kan de Wolk ook over de kleding gedragen worden?

Nee, u kunt de Wolk niet over de kleding dragen. De heupairbag dient altijd onder de broek of rok gedragen te worden (onder of over de onderbroek) voor optimale bescherming.

Kan ik de Wolk ook 's nachts dragen?

Ja, u kunt de Wolk ook in de nacht dragen. Het voordeel is dat u beschermd bent bij toiletgang in de nacht of bij het opstaan. Echter, de Wolk bevat een aantal hardere onderdelen. Bepaal of het slapen met de Wolk comfortabel is voor u. We raden u aan een strak broekje over de heupairbag te dragen, zodat hij goed op zijn plek blijft zitten.

Kan ik fietsen met de Wolk?

Ja, fietsen met de Wolk is mogelijk. Dit geldt ook voor een e-bike.

Kan ik sporten met de Wolk?

Nee, u kunt de Wolk heupairbag niet dragen tijdens het sporten. Dit kan leiden tot onnodige activatie van de airbag.

Mag ik met de Wolk in het vliegtuig?

Ja, vliegen met de Wolk is toegestaan door de meeste luchtvaartmaatschappijen. De IATA, de overkoepelende organisatie van luchtvaartmaatschappijen, staat maximaal 4 airbagpatronen toe in de handbagage. Heeft u twijfel over het meenemen van de Wolk in het vliegtuig, dan adviseren wij dit officiële document van IATA te printen, zodat u het kunt tonen aan de beveiligingsmedewerkers van het vliegveld.

Hoe laad ik de Wolk op?

U kunt de Wolk opladen met de bijgeleverde oplader. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing. Het volledig opladen van de Wolk kost circa 3,5 uur.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Hoeveel dagen gaat een opgeladen batterij mee?

Bij gemiddeld gebruik biedt de Wolk 2 dagen* bescherming op een volle batterij. U kunt de Wolk opladen met de meegeleverde oplader. Het lampje op de Wolk geeft aan wanneer de batterij leeg raakt. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing.

*Hierbij wordt uitgegaan van maximaal 12 uur draagtijd per dag.

Wat betekenen de lampjes?

Het lampje in de Wolk geeft u duidelijk aan wat de status is. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor een duidelijk overzicht.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Hoe maak ik de Wolk schoon?

De Wolk kan in zijn geheel gewassen worden in de wasmachine. U hoeft geen onderdelen (zoals de patronen) te verwijderen. Gebruik een handwasprogramma van maximaal 30°C. De Wolk mag niet in de droger. Raadpleeg voor verdere instructies de gebruiksaanwijzing.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Kan de Wolk gewassen worden?

De Wolk kan in zijn geheel gewassen worden in de wasmachine. U hoeft geen onderdelen (zoals de patronen) te verwijderen. Gebruik een handwasprogramma van maximaal 30°C. De Wolk mag niet in de droger. Raadpleeg voor verdere instructies de gebruiksaanwijzing.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Hoe kan ik een patroon vervangen?

U kunt het patroon eenvoudig zelf vervangen. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

Wat doe ik met een gebruikte patroon?

Een gebruikte airbagpatroon kunt u weggooien bij het restafval.

Kan ik met de Wolk naar het toilet?

Ja, u kunt met de Wolk naar het toilet. Hiervoor zijn 2 mogelijkheden. U schuift de Wolk omhoog en gaat naar het toilet of u doet de Wolk even af.

Ben je een zorgprofessional? Dan vind je hier de gedetailleerde instructies.

De Wolk is gesloten, maar ik zie geen lampje branden. Wat nu?

Er is mogelijk een defect aan uw Wolk. We vragen u zo snel mogelijk contact op te nemen met de Wolk klantenservice via 085 – 060 55 56 of klantenservice@wolkairbag.com. Of bekijk onze contactpagina.

Mijn Wolk doet het niet. Wat moet ik doen?

Heeft u problemen met de Wolk heupairbag of is er een defect? Neemt u dan contact op met de Wolk klantenservice via 085 – 060 55 56 of klantenservice@wolkairbag.com. Of bekijk onze contactpagina.

Wat moet ik doen als ik ben gevallen?

Bent u gevallen en is de airbag geactiveerd? Dan moet het airbagpatroon worden vervangen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor een heldere instructie hoe u een patroon vervangt.

Ik ben gevallen, hoe weet ik of de Wolk zijn werk heeft gedaan?

Als een activatie heeft plaatsgevonden dan brand het lampje rood. Controleer welk airbagpatroon is geactiveerd. Bij een geactiveerd patroon is het slagpinnetje zichtbaar in het gaatje in de patroon.

Hoe kan ik de alarmering van Wolk activeren?

Na ontvangst van de heupairbag kunt u als particulier zelf het valalarm activeren door de QR-code op het label van Wolk te scannen met uw telefoon. U kunt zich dan registreren, waarna u wordt doorverwezen naar een betaalomgeving waarin u de eerste maandelijkse abonnements-bijdrage van €14,95 kunt afrekenen.

Hoe werkt de automatische alarmering?

Als particulier kunt u gebruik maken van de Wolk+ heupairbag. Deze beschikt over een valalarm met gps-functie. Hiervoor dient u een contactpersoon met een telefoonnummer in te stellen. Dit kan via wolkairbag.com/alarm. Raadpleeg voor verdere instructies de gebruiksaanwijzing.

Zorgorganisaties

Waar vind ik de instructies?

Je vindt alle instructies, video’s en belangrijke documenten op deze speciale pagina.

Welke cliënten komen in aanmerking voor de Wolk?

De Wolk heupairbag wordt in de meeste gevallen ingezet bij de 10% meest valgevaarlijke ouderen. In samenwerking met onze klanten hebben we inclusie- en exclusiecriteria bepaald. Deze criteria zijn hier te raadplegen.

De cliënt wil de Wolk niet dragen. Wat nu?

Het dragen van de Wolk is even wennen. Na een paar dagen zal de cliënt de Wolk niet meer voelen. In vrijwel alle gevallen wordt de heupairbag na een paar dagen geaccepteerd.

Hoe kan ik de Wolk financieren?

De inzet van de Wolk heupairbag kan op verschillende manieren gefinancierd worden. Op deze speciale pagina hebben we de verschillende mogelijkheden overzichtelijk op een rij gezet. Heeft hulp nodig neem dan contact met ons op.

Wat zie je op het dashboard?

Het dashboard biedt inzicht in de status en resultaten van alle Wolk heupairbags die worden ingezet binnen de organisatie, bijvoorbeeld bewegingsdata en de activaties van de heupairbag.

Kan de Wolk gekoppeld worden aan het alarmeringssysteem?

Ja, dat is mogelijk met behulp van een API-verbinding. Heeft u deze behoefte dan zullen we de mogelijkheden nader onderzoeken.

Zijn er ervaringen van andere zorgorganisaties beschikbaar?

Ja, de Wolk heupairbag wordt al door een groot aantal zorgorganisaties dagelijks naar tevredenheid ingezet. Op deze pagina hebben we de ervaringen van onze klanten verzameld.

Staat jouw vraag er niet bij?

Stuur ons jouw vraag en wij beantwoorden hem graag!