...

De Wolk heupairbag maakt verschil bij eerste heupvallen Zuyderland

Begin vorig jaar is de Wolk heupairbag in alle Zuyderland zorgcentra geïntroduceerd om heupfracturen bij bewoners te voorkomen. Inmiddels is de Wolk bij bewoners van de zorgcentra De Egthe, Egtherhof, Glana, Lemborgh, De Kollenberg en Hoogstaete ingezet. De eerste resultaten zijn positief: bij 10 valincidenten is de Wolk met succes geactiveerd, waardoor de val werd opgevangen en een heupfractuur kon worden voorkomen. Ook laten de eerste resultaten zien dat het aantal heupfracturen in 2023 met zo’n 25% is verminderd ten opzichte van 2022.

De Wolk heupairbag is een riem met luchtkussens die onder de kleding van bewoners wordt gedragen. Sensoren in de riem detecteren wanneer de drager valt. De luchtkussens blazen zich dan snel op, nog voordat de drager de grond raakt.

Collega’s van de zorgcentra geven aan dat het even duurt om vertrouwd te raken met de inzet van de Wolk, maar zodra dit goed verloopt, ze vele voordelen van de Wolk ervaren. Ze vinden het fijn om te weten dat de kans op een ernstig letsel bij een zijdelingse val aanzienlijk kleiner is. Dit stelt medewerkers en bewoners gerust en geeft bewoners hun bewegingsvrijheid terug.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: