...

E-health ouderenzorg

Ouderenzorg is de zorg voor ouderen met gezondheidsproblemen. Ouderen krijgen vaak meerdere gezondheidsproblemen tegelijk. Bijvoorbeeld: slecht zicht, hartproblemen, diabetes, moeilijk lopen, geheugenverlies, eenzaamheid of somberheid. Deze klachten maken het dagelijkse leven voor ouderen lastiger. Goede steun en zorg is daarom erg belangrijk. Dit is mogelijk met de juiste voorzieningen en hulp waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen leven in hun eigen vertrouwde omgeving.

Omdat de vergrijzing in Nederland snel toe neemt is er naar verwachting van KPMG Health in 2040, een tekort van 100 miljoen zorguren bij 300.000 tachtigplussers. E-health kan hierbij ruime mogelijkheid bieden. Er wordt veel geïnvesteerd in slimme e-health innovaties om zorgmedewerkers ondersteunen zoals bijvoorbeeld:

Maaltijdrobot Obi

De Obi is een hulpmiddel voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen eten. De robotarm kan op de tafel worden gezet en pakt met bestek het eten van het bord. De arm kan zelf bestuurd worden door middel van een joystick die met de voet of kin te besturen is. Zo wordt het eten naar de mond gebracht.

Hartwacht

Een ander voorbeeld van e-health in de ouderenzorg is de Hartwacht. Dit is een telemonitoring systeem voor cardiologie patiënten. Cardiologen kunnen patiënten thuis monitoren. Dit gebeurt op basis van vragenlijsten die de patiënten invullen en een aantal metingen. De patiënten ontvangen hiervoor een speciale app. Patiënten kunnen overal ter wereld toegang krijgen tot hun patiëntendossier en direct video contact hebben met een specialist.

Virtuele assistente Anne

Anne ondersteunt ouderen om langer zelfstandig te leven in tevredenheid. Zo kan Anne bijvoorbeeld cliënten helpen om hun medicijnen op tijd in te nemen. Doordat Anne leert van de gebruiker en emoties toont, krijgt de gebruiker ook het gevoel dat hij of zij persoonlijk ondersteunt wordt. Wolk Heupairbag (https://wolkairbag.com) heeft als doel om heupfracturen te voorkomen bij valgevaarlijke ouderen. Het is een preventief hulpmiddel waarbij veel leed bespaart kan worden.

Bekijk hier hoe Wolk werkt.
Meer weten over e-health in ouderenzorg? Bekijk hier andere artikelen over e-health.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: