...

Revalidatie na heupoperatie

Eerder in het artikel genaamd heupfractuur operatie is genoemd wat voor soort operaties worden toegepast bij verschillende fracturen. Dit artikel geeft aan hoe de revalidatie van de operatie verloopt en wat de complicaties zijn die hierbij komen kijken. Verder geeft dit artikel tips die gevolgd kunnen worden tijdens de revalidatie. 

Na de operatie is het van belang om zo snel mogelijk te beginnen met bewegen wat zorgt voor een verbeterde bloedcirculatie wat weer bevorderlijk is voor het herstel. De voortgang van de revalidatie is vaak afhankelijk van de patiënt zelf. Hoe meer de patiënt oefent en er actief mee bezig is, hoe voorspoedig de operatie zal verlopen. Verschillende heupfractuur revalidatie oefeningen kunnen worden uitgevoerd liggend dan wel staand, met rollator en zonder hulpmiddelen. 

Een herstelperiode van een heupoperatie kan wel tot een jaar duren. Als de patiënt op oudere leeftijd is, moet er tevens worden onderzocht of er geen sprake is van botontkalking. 

Verder is het van belang voor de patiënt om goed ingelicht te zijn door de dokter zowel vooraf als achteraf aan de operatie. Dit leidt direct tot een sneller en voorspoedig herstel van de patiënt. Zo kan vooraf al informatie gegeven worden over pijnstillers en voeding en kan tevens geoefend worden om met krukken lopen. Medicijnen is, naast het verlichten van de pijn, bevorderlijk voor het revalideren van de patiënt. Voor het gebruik van de juiste medicijnen is het wel van belang dat de patiënt goed is ingelicht door de dokter.

Wij hebben een aantal beperkingen voor u opgesteld die kunnen optreden na een operatie. Een aantal van deze beperkingen zijn alleen voor bepaalde patiënten toepasselijk. 

Eerste weken na de operatie kunt u niet:

  • traplopen
  • autorijden
  • fietsen
  • overige intensieve bewegingen

De Wolk Heupairbag heeft als doel om heupfracturen te voorkomen en dus ook revalidatieperiodes te vermijden. Wolk wordt al veelvuldig ingezet binnen organisaties zoals tanteLouise en Amstelring, waarbij nog niet één drager van de Wolk een fractuur heeft opgelopen. Wilt u meer informatie over de Wolk Heupairbag, klik dan op deze link

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: