...

Ehealth is al zoveel meer dan alleen digitalisering

eHealth is al zoveel meer dan alleen digitalisering

zorgverleners zijn enthousiast over eHealth

Vroeger was ehealth het digitaliseren van de medische gegevens en van processen. Dit vroeger was rond het jaar ‘13. 2013 wel te verstaan. In zeven jaar tijd is deze vorm van ehealth achterhaald en ouderwets. Deze digitalisering is al heel normaal namelijk, waardoor ehealth gelukkig veel meer is dan een digitaal medisch dossier en digitale processen. Dit is ook niet vreemd in een tijdperk waar we alles digitaal doen en nieuwe innovaties ons om de oren slaan.

Maar is dit ook wel zo binnen de zorg? Ja en nee. Want zoals gezegd is ehealth al veel meer dan alleen digitaliseren. Toch zijn er nog steeds meer ehealth oplossingen dan dat zorgorganisaties hier gebruik van maken en blijkt het moeilijk om dit soort oplossingen succesvol te implementeren. Zonde, want ehealth draagt bij aan het verlagen van de werkdruk.

Wolk Ehealth

eHealth aansluiten op gebruiker

Ook uit de zevende editie van het onderzoek de eHealth-monitor blijkt dat zorgverleners enthousiast zijn over eHealth, maar dat het aanbod in eHealth groter is dan het gebruik ervan. Een opvallend feit dat uit de monitor naar voren komt, is dat verpleegkundigen in de ouderenzorg enthousiaster zijn over eHealth dan medisch specialisten!

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat zorgorganisaties en -medewerkers zich steeds meer beseffen dat de zorg slimmer en beter kan worden ingericht met behulp van eHealth. Vooral als de toepassingen ook zijn afgestemd op de medewerkers. Lekker werken met behulp van eHealth is het ultieme doel en dit kan alleen wanneer de zorgmedewerker voelt dat deze vorm past binnen de processen en werkwijze. Dit betekent dat digitale processen en werkwijzen nog beter op elkaar afgestemd moeten zijn. Dit betekent ook dat eHealth toepassingen moeten passen binnen deze processen en werkwijzen.

Werkwijzen en processen aansluiten op eHealth

Maar hier wordt het interessant. Want waar we ‘vroeger’ nog dachten dat eHealth oplossingen op de processen en werkwijzen moeten aansluiten, zien we nu steeds meer in dat dit andersom is. De werkwijzen en processen moeten aansluiten op de eHealth. Met andere woorden: zorgprocessen moeten worden ‘herontworpen’ en taken moeten anders worden toebedeeld om e-health optimaal te gebruiken. eHealth integreren in de zorgprocessen, door de zorgprocessen aan te passen. Dit is spannend, veel werk en weer een verandering, maar het gaat helpen bij het succesvol gebruiken en benutten van eHealth oplossingen.

“eHealth biedt veel meer mogelijkheden dan alleen digitalisering” 

eHealth is meer dan alleen digitalisering

We zien het steeds meer om ons heen, innovatieve en technische uitvindingen voor de zorg. En deze uitvindingen, hebben vrij weinig te maken met digitalisering van huidige werkwijzen en processen. Wolk heupairbag is bijvoorbeeld ook ehealth. Een heupairbag die zorgt voor minder heupbreuken, waarom is dit ehealth? Omdat in Wolk zowel een GPS- als alarmeringssysteem zitten die ervoor zorgen dat ouderen die vallen niet meer uren ergens liggen. Wolk registreert de val en stuurt direct een alarmerings-sms inclusief de locatie naar een betrokkene (familielid, buur of zorgprofessional). Hierdoor wordt direct opgemerkt als er een val heeft plaatsgevonden.
We schreven hier al eerder over in het interview met Hans Schröder, de oprichter van Wolk. Een traumachirurg en vriend van Hans krijgt zeker een keer in de twee weken een oudere binnen die een halve of zelfs hele dag in de keuken of in de gang heeft gelegen na een val. De gevolgen zijn enorm. Denk aan nierfalen, ondervoeding en desoriëntatie. Door de technologie die we gebruiken is de Wolk absoluut een ehealth om gezondheid en de gezondheidszorg te ondersteunen en te verbeteren.

eHealth en digitale communicatie

Wat opvallend is aan het onderzoek van Nictiz, is dat deze voornamelijk gaat over digitale communicatie en uitwisseling van gegevens. Een prachtige infographic laat dit goed zien. Hierin gaat namelijk maar een heel klein stukje over, zoals ze het zelf noemen ‘alternatieve toepassingen die bijdragen aan langer zelfstandig wonen in de ouderenzorg’. Dit is zonde, want eHealth is al veel meer dan dit. Er zijn prachtige innovaties die ook onder eHealth vallen en zowel medewerkers, cliënten en familieleden ondersteunen met de zorg.

Hopelijk zien we de komende jaren dat eHealth nog meer gebruikt gaat worden door zorgorganisaties en dat de focus van digitale communicatie verschuift naar alternatieve eHealth oplossingen die flink bijdragen aan het verlagen van de werkdruk zoals Wolk.

Ook Wolk heupairbag inzetten als eHealth?

Met 100% succesvol opgevangen vallen (geen letsel), weten we zeker dat Wolk de kwaliteit van het leven van ouderen, familie en zorgmedewerkers vergroot. Benieuwd naar de besparingen door de inzet van Wolk? Vul dan hier de rekentool in. Voor vragen kun je ons bellen op 085-0605556 of hier je gegevens in te vullen.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: