...

Conny Helder: “Een heupairbag moeten we dus eigenlijk overal in Nederland beschikbaar hebben”

Bij de Landelijke Afsluiting van de Slimme Zorg Estafette 2022 gaf Conny Helder, Minister van Langdurige Zorg en Sport, nogmaals aan dat innovatie voor haar een ongelooflijk belangrijk onderwerp is.

De vraag naar zorg en ondersteuning blijft de komende jaren sterk toenemen. Terwijl we in deze krappe arbeidsmarkt niet steeds meer mensen hebben om het werk in de zorg te doen. Zoals we ook niet steeds meer geld hebben om aan de zorg uit te geven. “En ik ben graag realistisch. We kunnen blijven klagen over tekorten. Maar ik vind dat we beter kunnen kijken hoe we de zorg anders kunnen organiseren. Met de mensen die we hebben. En met de middelen die we hebben. Want daar zullen we het gewoon mee moeten doen.”

“Zo’n heupairbag moeten we dus eigenlijk overal in Nederland beschikbaar hebben voor de mensen die daar baat bij hebben. Maar dat is helaas nog niet zo. Wat mij betreft komt daar heel snel verandering in.”

Conny Helder, Minister voor Langdurige Zorg en Sport

Innovatie gaat daar geweldig bij helpen. Technologie en digitalisering levert een bijdrage aan het verminderen van de zorg en het tegelijkertijd ‘liefdevol’ houden van de zorg. “En ik heb in de praktijk gezien wat er allemaal mogelijk is. De afgelopen jaren hebben we gezien dat we heupfracturen bij een val kunnen voorkomen door op tijd een heupairbag te dragen.”

Naast dat deze heupairbag voor ouderen een ziekenhuisopname, revalidatie en thuiszorg kan voorkomen, bespaart het natuurlijk ook heel veel leed. “Uiteindelijk blijven mensen daardoor langer zelfstandig. En wie wil dat nou niet? Zo’n heupairbag moeten we dus eigenlijk overal in Nederland beschikbaar hebben voor de mensen die daar baat bij hebben. Maar dat is helaas nog niet zo. Wat mij betreft komt daar heel snel verandering in.”

Lees ook: "Heupfracturen voorkomen door op tijd een heupairbag te dragen"

In haar eerste statement als Minister voor Langdurige Zorg en Sport benoemde Conny Helder de Wolk heupairbag als mooi voorbeeld voor het voorkomen van zorg door de inzet van technologie. “En daarmee speel je uren vrij, waardoor andere zorg liefdevol kan worden gegeven.”

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: