...

Valdetectie Apple Watch

De Apple Watch serie 4 heeft een valdetectie en kan een harde val herkennen. Wanneer de gebruiker de Watch draagt en valt, wordt er door de Apple Watch op de pols getikt en hij laat een alarm klinken. Vervolgens verschijnt er een waarschuwing om contact met de hulpdiensten op te nemen of om deze melding te sluiten door op ‘Alles goed’ te klikken.

Zodra de Apple Watch door de valdetectie na een val een beweging herkent van de gebruiker, wacht de Apple Watch tot de gebruiker zelf op de waarschuwing reageert en zal dus niet automatisch contact opnemen met de hulpdiensten. 

Zodra de Apple Watch merkt dat er ongeveer een minuut na de val geen beweging is gemaakt, telt de Watch af van 30 naar 0. Dit gebeurt terwijl de Watch op de pols getikt en er een luid alarmsignaal klinkt. Dit alarmsignaal zal steeds harder klinken zodat mensen in de omgeving het alarm ook kunnen horen. Als het aftellen afgelopen is en er heeft nog steeds geen beweging plaats gevonden, wordt er automatisch contact opgenomen met de hulpdiensten. Als er verbinding is met de hulpdiensten wordt er door de Apple Watch een audiobericht afgespeeld waarmee de hulpdiensten geïnformeerd worden dat er een harde val heeft plaatsgevonden. De breedte- en lengte coördinaten worden aan dit audiobericht toegevoegd. De eerste keer dat dit bericht afgespeeld wordt, staat het volume op zijn maximale stand. Vervolgens wordt het volume verlaagd zodat de gebruiker, of iemand in de buurt, de eerstehulpverlener kan spreken. Het audiobericht blijft afspelen tot er wordt getikt op ‘stop opgenomen bericht’ of tot het gesprek met de hulpverleners beëindigd wordt. 

Vallen die de valdetectie heeft gemeten, worden vastgelegd in de Gezondheids-app. Dit gebeurt alleen de gebruiker niet zelf heeft aangegeven dat er geen val heeft plaatsgevonden. 

Een ander hulpmiddel met valalarm is de Wolk Heupairbag (wolkairbag.com). Dit  is de airbag die zorgt voor een zachte landing als je valt en voorkomt heupfracturen. Dankzij het valalarm wordt een val per sms, met vermelding van de locatie, aan één of meerdere contactpersonen doorgegeven. 

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: