...

Gebroken heup Wikipedia

Wikipedia is een internet encyclopedie waar je informatie kunt vinden in alle talen, zo ook over een gebroken heup. We delen een aantal onderwerpen rondom een gebroken heup die worden besproken op Wikipedia, met daarbij een kleine omschrijving:

Klachten en verschijnselen
Een gebroken heup ontstaat vaak door een ongeluk of een val. Als er sprake is van pijn in de heup, bovenbeen, knie of de liestreek en er kan niet meer worden gelopen op het been die iets korter is dan het andere been is het waarschijnlijk een gebroken heup. 

Ben jij benieuwd naar de inzet op valpreventie? Download het whitepaper.

De risicofactoren
Een veel voorkomende risicofactor van een gebroken heup is botontkalking, dit heet ook wel osteoporose. Maar er zijn meerdere risicofactoren namelijk de ziekte van Paget en botkanker.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld door een arts d.m.v. een röntgenfoto, hier is de breuk vrijwel altijd duidelijk te zien. Vaak zijn de patiënten ouder dan 65 jaar en moet hun gebroken heup altijd geopereerd worden. Hierdoor wordt er preoperatief onderzoek gedaan. Naast de röntgenfoto wordt er ook een longfoto gemaakt, bloed afgenomen en er wordt een elektrocardiogram gemaakt. 

Epidemiologie
Ouderen en vrouwen hebben meer kan op een gebroken heup door botontkalking. Gemiddeld worden er 25.000 mensen per jaar opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken jaar. Maar liefst 8.000 mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een gebroken heup. Vrouwen ook vaker dan mannen, deze kans is ook groter bij het stijgen van de leeftijd.

Beleid
Een heupfractuur wordt behandeld door middel van een operatie. Deze operaties worden gedaan door een traumachirurg of een orthopedisch chirurg. Afhankelijk van het type breuk, wordt de breuk herstelt door osteosynthese of het gewricht wordt gedeeltelijk of zelfs helemaal vervangen door een endoprothese. 

Ben jij benieuwd naar de inzet op valpreventie? Download het whitepaper.

Prognose 
Ouderen en kwetsbare mensen lopen een groot risico als ze getroffen worden door een gebroken heup. Maar liefst 1 op de 3 van de 65-plussers die een heup breekt, overlijdt nog binnen een jaar. Dit risico blijft toenemen naar mate de leeftijd toeneemt. 50% blijft invalide na de operatie.

Revalidatie
Ouderen die “te goed” worden verklaard in het ziekenhuis mogen een paar dagen na de operatie thuis revalideren of in een verpleeghuis. Ouderen revalideren over het algemeen in een verpleeghuis. Dit is goedkoper, maar een langdurige ziekenhuisopname is ook niet nodig.

Preventie
Beweging houdt botten en spieren sterk. Er komt een veel leed kijken bij een heupfractuur en valpreventie staat daarom ook bij veel ouderenzorgorganisaties hoog op de agenda. Lees hier meer over valpreventie.

Wolk heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: