...

Heup gebroken of gekneusd

Heupklachten kunnen erg veel pijn veroorzaken en hierdoor kan ook de bewegelijkheid afnemen. Dagelijkse activiteiten kunnen lastiger worden om te doen. Er is een groot verschil tussen een gebroken of een gekneusde heup.

Gekneusde heup
Kneuzing is eigenlijk een ander woord voor een contusie of een blauwe plek. Als hier sprake van is dan is er een onderhuid weefselbeschadiging van de heup. Dit wordt vaak veroorzaakt door een stoot of een val. Kleine bloedvaatjes breken dan open en daardoor lekt het bloed naar het nabijgelegen gebied. Een gekneusde heup kan je herkennen aan de verandering van de huidskleur, pijn en zwelling. Er ontstaat een blauwe kleur, dit kan wel enkele uren duren voordat de blauwe kleur ontstaat. Mocht de verwonding ernstig zijn, kan de arts voor de zekerheid röntgenfoto’s maken om een gebroken heup uit te sluiten. De zwelling zal binnen een paar dagen afnemen maar de blauwe plekken en de pijn kunnen wel enkele weken aanhouden.

Het heupgewricht is een kogelgewicht. Dit is een gewricht bestaande uit een kom van bot waarin een ander kogelvormig bot rond kan draaien. Het heupgewricht verbindt de dij aan de romp van het lichaam. Hierdoor kan het been vrij bewegen in de bewegingen die worden gebruikt voor hurken, zitten, springen en lopen. De kleinste verwondingen aan de heup kunnen al veel pijn en functieverlies veroorzaken aan de heup. 

Download het Whitepaper over inzetten op valpreventie

Gebroken heup
Bij een gebroken heup kan er echt niet meer gelopen of gesteund worden op het been. Er is veel pijn aan de heup en er is een zwelling en een bloeduitstorting te zien. Één been is korter dan de andere en /of hij staat naar buiten gedraaid. Vaak ontstaat een gebroken heup bij ouderen omdat ze verzwakte botten hebben en vallen. Het is belangrijk dat als er een val heeft plaats gevonden en deze symptomen herkend worden, de patiënt zo snel mogelijk onderzocht wordt in het ziekenhuis. De arts zal door middel van röntgenfoto’s en onderzoek aan het lichaam vaststellen of de heup ook echt gebroken is. Mocht dit zo zijn, moet de heup zo snel mogelijk geopereerd worden. Een heup kan op verschillende manieren geopereerd worden:

  • De breuk kan worden vastgezet met schroeven, met een plaat met schroeven of met een pen en met schroeven. Hier wordt de eigen heupkop bewaard. 
  • Bij een kop-halsprothese wordt alleen de heupkop vervangen door een prothese.
  • Bij een totale heupprothese, wordt de heupkop en de heupkom vervangen door een prothese.

Een gebroken heup heeft ernstige gevolgen. Naast dat het revalidatieproces erg lang is, overlijdt in het eerste jaar maar liefst een kwart van de patiënten aan de gevolgen van een gebroken heup. Een ander kwart houdt lichamelijk schade over.

Het voorkomen van een heupbreuk of heupkneuzing kan door Wolk heupairbag te dragen. Lees hier meer over Wolk.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: