...

Heupfractuur fysiotherapeut

De eerste dagen na een heupfractuur operatie komt de fysiotherapeut dagelijks bij u langs om samen oefeningen te doen en te bespreken. Uiteraard is elke situatie anders en wordt er bij iedereen persoonlijk gekeken naar het perfecte plan van aanpak. Het is belangrijk dat om zo snel mogelijk in beweging te komen na een heupfractuur operatie. Dit is erg belangrijk omdat er tijdens het lang uitrusten op bed complicaties kunnen ontstaan. Eigenlijk wordt er gestreefd om na de eerste dag van een operatie al uit bed te komen, uiteraard met hulp. De eerste stap is vanuit bed in een stoel naast het bed te zitten. Als dit goed gaat kan er een volgende stap gezet worden, dat is een stukje lopen met een rollator, looprek of krukken. 

De hoeveelheid belasting wordt bepaald door de arts die de patiënt behandeld heeft, na het bekijken van de röntgenfoto’s. De fysiotherapie wordt vervolgens uitgebreid naar meerdere verschillende oefeningen, er wordt geprobeerd om trap te lopen en er wordt een langere loopafstand geadviseerd. De hulp van de fysiotherapeut wordt langzamerhand afgebouwd zodat u steeds meer dingen zelfstandig gaat doen. Tijdens de behandelingen staat veiligheid voorop.

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Optimale revalidatie na heupfractuur
Voor een optimale revalidatie is het belangrijk dat de patiënt een actieve houding heeft en bijdrage levert. De benen mogen na een operatie voor een heupfractuur volledig worden belast. In het begin zal dit pijnlijk aanvoelen, daarom is het gebruik va een loophulpmiddel belangrijk. Uiteraard worden er ook pijnstillers voorgeschreven. In sommige gevallen adviseert de behandelende arts verschillende redenen dat de heup gedeeltelijk of helemaal niet belast mag worden. Dit wordt door de arts gezegd niet door een fysiotherapeut. De fysiotherapeut is er om u te leren hoe te lopen met een loophulpmiddel en hoe u het been mag gebruiken bij het lopen. 

Een fysiotherapeut focust zich dus op deze punten: 

  • De verbetering van de bloedcirculatie
  • De verbetering van spierfuncties van het been 
  • De beweeglijkheid van het heupgewricht
  • Looptrainingen met een geschikt loophulpmiddel
  • De dagelijkse activiteiten zoals traplopen

Een arts of fysiotherapeut kan voor een heupfractuur operatie niet in schatten hoelang de herstelperiode gaat duren en hoe de patiënt zal gaan herstellen. Dit hangt onder andere af van de leeftijd van de patiënt en zijn of haar conditie. De begeleiding en revalidatie zijn gericht op het zo snel mogelijk terugtrekken naar uw eigen woonsituatie maar hoelang dit allemaal duurt kan per persoon erg verschillen.

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

De Wolk Heupairbag heeft als doel om heupfracturen te voorkomen en dus ook revalidatieperiodes te vermijden. Wolk wordt al veelvuldig ingezet binnen organisaties zoals tanteLouise en Amstelring, waarbij nog niet één drager van de Wolk een fractuur heeft opgelopen. Wilt u meer informatie over de Wolk Heupairbag, klik dan op deze link

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: