Test uw kennis over valpreventie! Doe de valpreventie quiz. Beantwoord deze 5 quizvragen en leer van de antwoorden.
Quizvraag 1: Een belangrijke valpreventiemaatregel is dat je regelmatig je medicijnen laat controleren bij de huisarts. Sommige medicijnen kunnen zorgen dat een cliënt eerder valt dan normaal. Dit is het geval bij de volgende medicijnen:
0 Paracetamol
0 Plastabletten
0 Voetschimmel medicijnen
Quizvraag 2: De kans op vallen wordt kleiner als iemand zijn voeten goed verzorgd.
0 Dit is waar
0 Dit is niet waar
Quizvraag 3: Een belangrijke valpreventiemaatregel is voldoende en licht Hoeveel extra licht heeft een 60-jarige persoon nodig om precies hetzelfde te zien als een 40-jarige persoon?
0 2 keer zoveel
0 5 keer zoveel
0 10 keer zoveel
Quizvraag 4: Hoe ouder je wordt hoe meer spierweefsel iemand verliest, kan je dit voorkomen?
0 Ja, dit is te voorkomen door veel eiwitten te eten
0 Ja, dit is te voorkomen door te zorgen voor voldoende rust
0 Nee, je kunt dit niet voorkomen, je kan het wel vertragen
Quizvraag 5: Om de afname van spiermassa te vertragen is bewegen belangrijk voor ouderen. Oefeningen die je spieren versterken zijn daarvoor essentieel in. Om spieren te versterken, hoelang moet hiervoor geoefend worden?
0 Een spier wordt na 1 oefensessie sterker
0 Een spier wordt na 20 oefensessies sterker
0 Een spier wordt na 40 oefensessies sterker
0 Een spier wordt na 60 oefensessies sterker
Valpreventie quiz antwoorden
- Plastabletten is goed!
Sommige plastabletten zorgen voor een verhoogd valrisico. De kans op vallen wordt nog groter als mensen plaspillen met andere medicijnen tegelijk gebruiken. Het wordt geadviseerd om regelmatig je medicijnen te laten controleren bij een apotheker of een arts. Het kan zijn dat er maar kleine aanpassingen nodig zijn om het valrisico te verlagen.
- Waar is goed!
Afwijkingen aan voeten, eeltknobbels, ingegroeide teennagels kunnen ervoor zorgen dat mensen niet op een natuurlijke manier gaan lopen. Hierdoor kunnen er problemen met de mobiliteit ontstaan en dit vergroot weer de kans op vallen.
- 5x zoveel is goed!
Hieruit kan je concluderen dat het belangrijk is dat er goed wordt gekeken naar de lichtsterkte en of dit voldoende is. Mensen met minder zicht hebben meer kans om te vallen. Zorg dat er overal veel licht is, vooral op de gevaarlijke plaatsen in huis zoals in badkamers en ruimtes met veel op- en afstapjes.
- Nee, je kunt het niet voorkomen, wel vertragen is goed!
Spiermassa vermindering bij ouderen is niet te voorkomen, maar wel worden vertraagd. Dit kan door veel te blijven bewegen en door genoeg eiwitten binnen te krijgen. In melkproducten, vlees, vis en vleesvervangers zitten veel eiwitten.
- Een spier is na 1 oefensessie al sterker is goed!
Na 1 sessie met spierversterkende oefeningen worden je spieren al sterker. De spier wordt belast waardoor er spiervezels aangemaakt worden. Het gaat in hele kleine stapjes en daardoor merk je na 1 keer oefenen geen verschil. Maar veel kleine stapjes leiden tot grote stappen en zo zie je dus uiteindelijk wel vooruitgang.