...

Zorgtechnologie MS

De ziekte MS staat voor multiple sclerose. MS is een chronische aandoening van het ruggenmerg en de hersenen. We noemen het ruggenmerg en de hersenen het centrale zenuwstelsel. Helaas is deze chronische aandoening niet volledig te genezen, althans nog niet. Er zijn behandelingen die de ziekte vertragen en daardoor de kwaliteit van het leven verbeteren. De hersenen en het ruggenmerg, het centrale zenuwstelsel, hebben 3 belangrijk functies: 

  • Het ontvangt informatie van onze zintuigen. 
  • Het verwerkt deze informatie en verbindt het met de herinneringen en de kennis die we hebben.
  • Hierdoor worden de organen en spieren gestuurd. 

Je afweersysteem helpt normaliter bijvoorbeeld bij het doden van een virus maar dit reageert nu ook op je eigen cellen en stoffen. Je eigen stoffen en cellen worden als indringers beschouwd. Het afweersysteem valt het isolatiemateriaal aan. Dit lichaamseigen isolatiemateriaal van de zenuwbaan heet ook wel myelineschede. Dit raakt ontstoken door het afweersysteem dat aanvalt. Door dit ontstaat er een soort van kortsluiting in de zenuwbanen omdat het beschermlaagje wordt beschadigd. De zenuwen raken in de war en kunnen hierdoor signalen niet goed oppikken en vervolgens verwerken. Op lange termijn ontstaan er hierdoor uitvalsverschijnselen. Bepaalde delen van het lichaam kunnen niet of nauwelijks bewegen. De chronische aandoening is niet erfelijk er is wel gebleken dat erfelijke factoren een rol spelen bij het krijgen van deze aandoening. In Nederland bestaat er een kans van 0,1% dat je de ziekte MS krijgt. 

Er zijn verschillende zorgtechnologieën ontwikkeld die ondersteuning bieden voor mensen die de ziekte MS hebben: 

  • Er is een spraaksoftware programma waarbij mensen die niet meer kunnen typen door MS, door te praten alsnog tekst kunnen invoeren op bijvoorbeeld hun televisie.
  • De Wolk Heupairbag is een riem en bedoeld om heupfracturen te voorkomen. De riem wordt onder de kleding gedragen.Wanneer de drager dreigt te vallen, blaast de linker- of rechter airbag zich op waardoor de klap wordt opgevangen en zo een heupfractuur wordt voorkomen. De Wolk heupairbag werkt met sensoren. Deze sensoren meten meer dan 500 keer per seconde de bewegingen en herkennen direct een val. Na de val loopt de heupairbag langzaam leeg. De heupairbag is na het vervangen van het patroon weer herbruikbaar.
  • De actieve tillift, ook wel de Vegro Actief genoemd, is een zorgtechnologie en helpt een persoon om op een comfortabele manier te kunnen staan. Deze actieve lift is erg wendbaar en daarom goed inzetbaar in huis en in zorginstellingen. Dankzij de elektrisch bedienbare pootspreiding wordt het transfer soepel en geleidelijk. Dit maakt het zitten op een bank naar het liggen op bed veiliger en comfortabel. 
  • Domotica staat voor elektrische systemen die bepaalde functies in huis aansturen mogelijk maken. Deze systemen kunnen met de hand bediend worden door middel van een schakelaar. Ook kunnen deze systemen geplaatst worden op een elektrische rolstoel of zelfs werken door middel van een oog- of hoofdbeweging. Dit kan goed helpen voor mensen die steeds minder kunnen bewegen en bijvoorbeeld geen gordijnen meer dicht kunnen doen. 

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: